Kultúra

Vass Lajos Nagydíjas a tardoskeddi Fehér Akác hagyományőrző asszonykórus

Tardoskedd | A Fehér Akác hagyományőrző asszonykórust 1993-ban alapították. Négy énekes lépett ki a tardoskeddi nyugdíjasok Rozmaring vegyes karából Varga Katalin vezetésével.
Száz Ildikó

2015. április 3. 17:39

A Csemadok Tardoskeddi Alapszervezetének szervezője, Varga Katalin ugyanis azt szerette volna, hogy a szervezetnek saját hagyományőrző asszonykórusa legyen.
 
A több mint két évtizeddel ezelőtt alapított Fehér Akác hagyományőrző asszonykórus eleinte Tardoskedden lépett fel, később már nagy sikere volt az érsekújvári járásbeli rendezvényeken. A kórus idővel vállalta a versenyeken való megmérettetést is. Részt vett a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedőn, valamint a Tavaszi szél vizet áraszt népdal- és népzenei versenyen. Csaknem minden alkalommal eljutottak a döntőig, kétszer léptek fel a gálaműsorban. Szpevák Izabella, a Fehér Akác asszonykórus tagja elmondta, 2002-ben a Tavaszi szél vizet áraszt verseny országos döntőjében Pozsonyban Arany Páva díjat kapott a kórus. Elnyerték továbbá a Szlovák Rádió Nívódíját és a Muravidéki Rádió különdíját, 2006-ban és 2010-ben is Arany minősítést kaptak. 2005 augusztusában Mezőtúron tartották az Arany Páva Díjasok versenyét, ahol megkapták az addigi legjelentősebb elismerést, az Arany Páva Nagydíjat. A Fehér Akác tagjai 2009-ben Budapesten vehették át a Kórusok és Zenekarok Díját, a KÓTA zenei díjat. A tardoskeddi asszonyok 2013 novemberében bejutottak a Bíborpiros szép rózsa országos döntőjébe, ahol kiemelt Aranysávos minősítést kaptak. A zsűri hét felnőtt csoportot talált arra érdemesnek, hogy részt vegyen a  10. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntőjében, melyet 2014. november 8-án Budapesten rendeztek meg. Szpevák Izabella elmondta, a versenyt nagyon komoly felkészülés előzte meg. A csoport tagjai időt és fáradságot nem kímélve gyakoroltak, hogy méltón képviseljék Tardoskeddet.
 
Rendkívül erős nemzetközi mezőnyben, öt ország hagyományőrzői között is helytálltak. A több mint két évtizede fellépő Fehér Akác asszonykórus átvette a Vass Lajos Nagydíjat. A hagyományőrző csoport feladata azoknak a daloknak a megőrzése, melyeket elődeiktől tanultak. Máig őrzik, méltóképpen adják tovább ezt az értékes örökséget. A kórustagok szívesen emlékeznek az erdélyi látogatásra, 2006-ban jártak Zetelakán a testvértelepülésen élők meghívására.
 
Legközelebb a gútai Kikelet néptánccsoportot mutatjuk be.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.