Kultúra

Vajon mennyi marad belőlünk?

Ez a kulcskérdés az Ásatás (The Dig) című, lassan hömpölygő új Netflix-filmben, amely a régészet és az űrkutatás között von érdekes filozófiai párhuzamot. De szól a szeretetről, a közelgő háborúról, és az elválás fájdalmáról is.
Juhász Katalin

2021. február 8. 15:16

dee
A felszín alatt dúlnak az érzelmek. (Fotó: Netflix)

Az angolok számára hatalmas szenzáció volt 1939-ben, és felbecsülhetetlen kultúrtörténeti jelentőséggel bírt a Sutton Hoo-i lelet, amely bizonyította, hogy már a vikingek előtt is volt élet azon a tájon, a civilizációt az angolszászok alapozták meg. A sötét középkor egyszerre kivilágosodott, hiszen megtudták, hogy nem portyázó kalózoktól származnak, hanem olyan fejlett néptől, amelynek saját művészete és fizetőeszköze volt. 

Az igaz történeten alapuló film John Preston 2007-es, azonos című regényéből készült. A második világháborút megelőző hetekben járunk. Egy London környéki kisvárosban élő özvegyasszony (Carey Mulligan) megbíz egy autodidakta régészt (Ralph Fiennes), hogy tárja fel neki a birtokán található, temetkezési helynek tűnő területet. Basil Brown, ez a morcos, magának való férfi egy hajó nyomaira bukkan a föld alatt. A British Museum lecsap a nemzeti jelentőségű leletre, ők akarják folytatni a munkát, Brown maradhat árkot ásni, ha akar. A gyermektelen, idősödő férfi addigra nagyon megszereti az özvegyasszony kisfiát, Robertet, aki a világűr, a csillagászat megszállottja, és természetesen űrhajósnak készül, hogy új bolygókat fedezzen fel. Édesanyjáról kiderül, hogy gyógyíthatatlan beteg, a szemünk előtt hervad el a film végére. Az összképet egy bimbózó szerelem is színesíti, de nem a két főszereplő között. 

Lírai, gyönyörűen fényképezett alkotás ez, miközben a felszín alatt dúlnak az érzelmek. A cím ezért kettős értelmet kap: az angol „dig” szó jelenthet a lelkünk mélyére ásást, az élet értelmén való elmélkedést is. A szereplők számára ez a feladat nehezebb, mint a tényleges ásatás. (Hogy fontosabb is, az csak a film vége felé válik világossá.) Mrs. Pretty zárkózott, visszafogott úrhölgy, aki a néhai ezredes oldalán megszokta, hogy ne mutassa ki érzelmeit. Kisfia viszont simogatásra és őszinteségre vágyik – tudni akarja, mennyire súlyos édesanyja betegsége. Brown pedig mindezt látja, és igyekszik lelki támaszt nyújtani mindkettőjüknek. 

Nekünk, nézőknek először is meg kell békélnünk a ténnyel, hogy Ralph Fiennes bizony megöregedett. Sokak kedvenc szívtiprója 58 éves, ezúttal még idősebbre maszkírozták. A valódi Mrs. Pretty 47 évesen szülte fiát, és ötvenes éveiben járt, amikor a fontos lelet előkerült – Preston regényében is így szerepel. Ez a Mrs. Pretty viszont alig harmincnak tűnik. Az alkotók talán azért fiatalították meg, mert nem akarták, hogy a hollywoodi sémákban gondolkodó néző szerelmi románcra számítson közöttük. Ha a korkülönbség miatt e lehetőség eleve kizárt, jobban tudunk figyelni a lényeges dolgokra. Például arra, ahogyan a régészet iránti szenvedély egyre inkább összeköti ezt a két teljesen különböző embert. A házaspár csak azért vásárolta meg az ipswitchi birtokot annak idején, mert kíváncsiak voltak, mit rejt a föld mélye. Brown pedig archeológusnak készült, de édesapja hallani sem akart róla, hogy egyetemre menjen, ezért ásatási munkásként élte le az életét, viszont a terepen többet megtanult, mint a diplomás régészek. 

A régmúlt idők maradványai mellett az is foglalkoztatja a szereplőket, hogy belőlük vajon mennyi marad. Fontos számukra, hogy nyomot hagyjanak, hogy legalább a nevüket megemlítsék a krónikák. (A leletet bemutató, háború után megnyílt kiállítás katalógusában egyikük neve sem szerepelt, a British Museum illetékesei csak nemrég orvosolták ezt a mulasztást.)

Az ausztrál rendező, Simon Stone nyilván tudta, hogy a brit karakterszínészek a legjobbak a világon, így nem lehetett nehéz dolga a castingnál – a legkisebb szerepre is a legmegfelelőbb embert találta meg. Itt minden ideges negyedmosolynak, óvatos nyakmozdításnak, félrenézésnek jelentősége van, többet mondanak el a gesztusok, mint a dialógusok. 

Az ifjú feltörekvők közül Johnny Flynn érdemel külön figyelmet, nem csak azért, mert ő játssza David Bowie-t a nemrég bemutatott Stardust című életrajzi filmben. Mrs. Pretty unokaöccseként az ásatáson találja meg a szerelmet egy boldogtalan ifjú feleség személyében (a feketére festett Lily James szintén nagyot alakít), akinek férje (Ben Chaplin, csillagos egyes) inkább saját neméhez vonzódik. A behívó azonban véget vet az idillnek. 

Londonban a katonák már homokzsákokkal fedik el a köztéri szobrokat, hogy átvészeljék a bombázásokat. Az ásatási terület fölött egyre több harci repülő húz el. A háború úgy közeledik, hogy tulajdonképpen senki sem ér rá aggódni miatta, mert a szereplők egytől egyig megszállottak: a múltjukkal foglalkoznak. És itt a 11 éves Robert a maga külön bejáratú megszállottságával: univerzum, űrhajók, távoli csillagok. Ha elhagyjuk a földet, megmenekülhetünk a halál vagy a háborúk elől? 

Az angolszász hajósok és a kozmonauták felfedező útjainak párhuzama számomra – hadd legyek szubjektív – a civilben asztrofizikus Brian May '39 című dalával cseng össze. (Lehet, hogy a forgatókönyvíró Queen-rajongó?) Ebben a dalban az űrhajósok „a 39-es évben” (a film is ekkor játszódik) nekivágnak az ismeretlennek és megtapasztalják az idődilatációt – vagyis a számukra rövidnek tűnő utazás alatt a földön száz év telt el, és mire visszatérnek, mindenki, akit szerettek, meghalt. Maynek feltűnt, milyen sok angol folkballada szól a felfedező hajósokról, de senki nem írta meg ugyanezt a sztorit űrhajósokkal. Úgyhogy 1975-ben pótolta a hiányosságot. 2021-ben pedig kaptunk egy szép, lassú, elgondolkodtató filmet, amely úgy ragyog ki a netflixes kínálatból, mint aranykincs a földből. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus-vakcina

Koronavírus: 48 beteg elhunyt, 485 új fertőzöttet mutattak ki a PCR-tesztek

A Szövetség megalakulását március 23-án jelentette be az MKP, a Híd és az Összefogás vezetője. (Somogyi Tibor felvétele)

AKO-felmérés: a Szövetség szavazói közül is többen két nemzetiséget jelöltek

farkas

Tényleg változnak az évszakok – eltűnnek

Zlatan Ibrahimovic

Ibrahimovic szerződést hosszabbított az AC Milannál

b

Tragédia: tolatás közben gázolta halálra a nyugdíjast

Ingenuity

Magasabbra és hosszabban repült második útján a Marson a NASA helikoptere

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.