„Underground” tárlat

JUHÁSZ KATALINPozsony. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának pincéjében néhány hétig egy spontán létrejött kiállítás látható, amelynek semmi köze a szlovákiai magyarokhoz, sem a múzeumhoz. Itt a helyszín az érdekes.

JUHÁSZ KATALIN

Pozsony. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának pincéjében néhány hétig egy spontán létrejött kiállítás látható, amelynek semmi köze a szlovákiai magyarokhoz, sem a múzeumhoz. Itt a helyszín az érdekes. A különleges hangulatú, izgalmas tér vonzotta a Žižka utcai Brämer-kúriába Németh Ilona képzőművész és egyetemi oktató tanítványait. Azt a feladatot kapták, hogy készítsenek térspecifikus installációkat, azaz kifejezetten ebben a közegben „működő” alkotásokat.

A diákok két hónapon keresztül jártak le a pincébe, gondolkodtak, ismerkedtek a helyszínnel, végül műteremvezető tanárnőjük segítségével kiválasztották a legjobb ötleteket. A megvalósítás és a tárlat elrendezése már teljes mértékben az ő feladatuk volt, olyannyira, hogy a pincét rendelkezésre bocsájtó múzeum alkalmazottai teljesen szabad kezet adtak nekik. A dolog olyan jól sikerült, hogy a tanárok és diáktársak mellett egyre több hozzátartozó és ismerős jelezte, hogy látni szeretnék az eredményt. A csoportos kiállítás tehát tulajdonképpen a nagy érdeklődésre való tekintettel jött létre.

Aki látta a Danubius Fluvium Pictorum című, nagy sikerű kiállítást, ismeri ezt a körbejárható, boltíves pincét, amelynek leírhatatlan atmoszférája van, mindenkire másképp hat. Ennek megfelelően a létre jött alkotások is sokfélék. Volt, aki egy romantikus vacsora helyszínét látta meg benne, és volt, aki a Stalker titkos zónáját, hogy csak a két végletet említsük. Humoruk is van a leendő képzőművészeknek: egyikük – a parlament közelségére utalva – magnót helyezett el egy függőleges üregben, és a naivabb látogatók azt hihetik, a parlamenti viták hangja szűrődik le. De van itt lift jellegzetes lakótelepi zajokkal, faszerkezetbe „burkolt” fény, a pincében tenyésztett penész, papírmasé-aszteroid, titokzatos lábnyomok...

Összesen tizenöt fiatal árulja el művein keresztül, mi jutott eszébe erről a pincéről. A tárlat nyitva tartási ideje esetleges, látogatás előtt érdemes telefonon érdeklődni a múzeumban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?