Új nyomozás indul Pasolini halála ügyében?

Róma |

<p>Új nyomozás indulhat Pier Paolo Pasolini csaknem negyven évvel ezelőtti halálának ügyében, amelyben a világhírű olasz rendező és író elítélt gyilkosa tagadja, hogy ő volt az elkövető.</p>

Az új vizsgálat az 1975. november 2-án a Rómához közeli Ostiában meggyilkolt művész ruháján talált DNS-nyomok alapján kezdődhet meg.      A textíliákon legalább három ember DNS-ét találták meg - jelentette kedden a Corriere della Sera című olasz napilap.      A DNS-vizsgálatot Pasolini unokatestvére, Guido Mazzon szorgalmazta. A nyomozás azonban nemcsak ezen, hanem a rendező megöléséért elítélt Pino Pelosi kijelentésén is alapul, ő ugyanis ártatlanságát hangoztatja és azt állítja, hogy a brutális gyilkosságban legalább hat ember volt benne. Személyazonosságukat azonban nem ismeri.      A gyilkosság idején 17 éves prostituált Pelosit elítélték ugyan, de az ügy hátterét nem sikerült tisztázni. Pasolini összeroncsolódott holttestét egy ostiai focipályán találták meg. A kiskorú Pelosit kilenc évre ítélték, büntetését rég letöltötte. 1975-ben beismerte a gyilkosságot, 2005-ben azonban azt állította, hogy azért cselekedett így, mert féltette a családját a valódi elkövetőktől.      A nyomozók már kezdettől fogva kételkedtek abban, hogy az áldozat testében egyetlen elkövető olyan súlyos sérüléseket tudott volna okozni, amilyenekkel Pasolinit megtalálták. A helyszínen ruhadarabokra és lábnyomokra bukkantak, amelyek sem Pasolinihez, sem Pelosihoz nem tartoztak.     Azt, hogy a rendezőt politikai okokból ölték meg, soha nem sikerült alátámasztani. Pasolini halálos fenyegetéseket kapott szélsőjobboldali szervezetektől utolsó filmje, a Salo, avagy Sodoma 120 napja miatt, amelyben élesen bírálta a Mussolini-diktatúra 1944-1945-ös időszakát.     A gyilkossági ügyet már többször is újra elővették, de mindannyiszor eredmény nélkül. Filmek is készültek róla, nemrégiben Abel Ferrara forgatott a rendező utolsó óráiról szóló alkotást Willem Dafoe főszereplésével, Pasolini címmel. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?