Übü mama és a női Jago

Pozsony |

<p>Idén a prózai társulatok találkozója lesz a Szlovák Nemzeti Színház Eurokontext elnevezésű nemzetközi fesztiválja. A vendéglátó teátrumon kívül hét külföldi társulat vesz részt a rangos eseményen. A közönség a színházi mustra idején &ndash; június 10. és 20. között &ndash; tizenhat színpadi művet láthat, köztük a budapesti Vígszínház Találkozás című előadását.</p>

A fesztivál ebben az évben az előadásokkal olyan tükröt igyekszik a nézők elé állítani, amelyben azt láthatják, miként képes a civilizáció önmagát veszélyeztetni. A előadások ennek a veszélyeztetettségnek a forrásait és formáit mutatják meg. Mindenekelőtt azokat, amelyek belülről, az énből fakadnak – mint a közöny, a nemtörődömség, az önzés –, emberi kapcsolatokat fertőznek meg, viszonyokat rombolnak.

Női praktikák

Erre világít rá az Izlandi Nemzeti Színház Othello című előadása, amelynek különlegessége, hogy Jagót – első alkalommal a színháztörténetben – nő alakítja. A produkció izlandi alkotói ezzel azt kívánják kifejezni, hogy a hatalomvágy nem a férfiak kiváltsága. A karrierista Jago női praktikákkal fertőzi meg a mór és fiatal felesége kapcsolatát. A pozsonyi Nemzeti színpadán először szerepel izlandi társulat, amely nagyon látványos, mozgalmas előadást mutat be, Shakespeare klasszikusával a nemi egyenlőtlenség problémájára (is) ráirányítva a figyelmet.

A hatalom- és a női irányításvágyról rajzol abszurd képet a Szlovén Nemzeti Színház Alfred Jarry legendás Übü királya alapján készült előadása. Bemutatja, hogy Übü papa, a falánk és gyáva dragonyos kapitány, aki felesége, Übü mama biztatására megöli a lengyel királyt, majd elfoglalja a trónt, miként válik a gátlástalan hatalmi mámor szimbólumává.

A krakkói Stary Teatr Henrik Ibsen A nép ellensége című drámáját hozza el Pozsonyba. A lengyel előadás különlegessége, hogy lesz benne egy improvizatív rész, amelyben a darab főhőse, a pénz hatalmával és a hivatali korrupcióval küzdő Stockmann doktor a szlovákiai viszonyokról is véleményt mond – ezt a szövegrészt szinkrontolmács fordítja majd szlovákra. Egyébként valamennyi előadást feliratozzák.

Nádas szövegére

A magyar színeket a budapesti Vígszínház képviseli az Eurokontexten. A Találkozás szerzője Nádas Péter és Vidovszky László, rendezője Eszenyi Enikő, a szereplők pedig: Börcsök Enikő, Király Dániel, Hullan Zsuzsa, Gados Béla, Kopek Janka, Puzsa Patrícia, Gilicze Márta, Tar Renáta, Ember Márk f. h., Viszt Attila, Földes Irmi, Igó Éva. A Találkozás katartikus, múlttal szembesítő alkotás, egy fiatalember és egy asszony szenvedéstörténete, amelyben a két főszereplő az emberi lélek legmélyebb rétegeibe ás le, és a világ legszebb szerelmes történetét meséli el Nádas és a színház univerzális nyelvén. A két főszereplő találkozásának célja azonban nemcsak a múlt önkínzó felidézése, a tragédia újraélése, hanem a feloldozás és a megbékélés gesztusa is. A Találkozást a Szlovák Nemzeti Színházban június 15-én 19 órától láthatja a közönség.

Román komédia

A fesztivál közönsége egyetlen komédiát láthat majd, a bukaresti Caragiale Nemzeti Színház Két sorsjegy című előadását, melynek főhőse, egy megélhetési gondokkal küzdő hivatalnok két sorsjeggyel is hatalmas összeget nyer. Tűvé teszi az egész lakást, de nem találja a szelvényeket. Eszébe jut, hogy szürke felöltőjének a zsebébe dugta. A felöltőt azonban a felesége edényekért cserébe odaadta egy cigányasszonynak. Megindul a hajsza, ami számtalan komikus helyzetet teremt.

Német kortársaink

Marius von Mayenburg kortárs német drámaíró Mártírok című művéből tavaly Kirill Serebrennikov orosz rendező forgatott filmet, amelyet már Pozsonyban is bemutattak. Ezúttal a dráma színpadi változatát is megnézhetjük. Az ostravai Morva–Sziléziai Nemzeti Színház állította színpadra és hozza el az Eurokontextre. A darab főhőse a középiskolás Veniamin, aki hirtelen kifordul önmagából, egyre furcsábbá válik a viselkedése. Édesanyja arra gyanakszik, hogy fia drogozik, de más áll megváltozott magatartása hátterében. Veniamin vallási fanatikussá vált. Viselkedésével teljesen felbolygatja anyja, osztálytársai és az egész középiskola életét. Állandóan a Bibliából idéz, és annak tanításait fegyverként fordítja mindenki ellen.

A Mannheimi Nemzeti Színház Bekapcsol/Kikapcsol című előadásával érkezik Pozsonyba. A darabot a kortárs német drámairodalom meghatározó egyénisége, Roland Schimmelpfennig a Tokiói Új Nemzeti Színház részére írta, s benne a fukushimai atomerőmű 2011 márciusában bekövetkezett katasztrófájával kapcsolatos érzéseit is megfogalmazta, átvitt értelemben, az emberi kapcsolatokba szőve. Egy tengerparti kis hotelba minden hétfőn szerelmi légyottra érkezik három házaspár, de mindenki mással bújik ágyba, nem a saját partnerével. Amikor a megcsalások kiderülnek, a helyzet katasztrófához hasonlatos érzelmi zűrzavart okoz. Amely arra is rádöbbenti a szereplőket: a nagyobb balszerencse talán az volt, hogy rosszul választottak maguknak párt az elején.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?