Túllépve a demokrácián

<p>2008 utolsó heteit zenei szempontból leginkább a Guns N’ Roses tette emlékezetessé. Negatív értelemben. Legutóbbi lemezük a zenetörténet leghosszabban készülő albuma, melynek munkálatai rekordösszegű pénzt emésztettek fel, sikere viszont meg sem közelítette az elvárásokat.</p>

PUHA JÓZSEF

Axl Rose az együttes hatodik, Chinese Democracy (Kínai demokrácia) című lemezét kisebb-nagyobb megszakításokkal másfél évtizedig készítette, az előkészületek több mint kétmillió dollárt emésztettek fel, a produkciós költségek elérték a tizenhárom milliót, ebben azóta is csúcstartó. A CD 2008 végén került forgalomba – a kritika a zenekar leggyengébb albumának tartja. A frontembernek felrótták, hogy minden tehetséges zenészt elűzött maga mellől, s ismeretlenekkel dolgozott.

A Geffen Records vezetősége nem rejtette véka alá csalódottságát. A kiadó Axl Rose-t hibáztatta azért, hogy az eladás meg sem közelítette a tervezett példányszámot. Állítólag semmilyen formában nem volt hajlandó kivenni a részét a promócióból, a megjelenés előtti két hónapban visszavonult, még a cég emberei sem nagyon tudták elérni.

A zenész visszadobta a labdát. Azt mondta, azért nem népszerűsítette a lemezt, mert nem volt rá lehetősége, a kiadó ugyanis nem szervezett megfelelő reklámkampányt.

Szerencsére Kína gondoskodott arról, hogy az album rövid ideig a köztudatban legyen. Az ottani vezetésnek komoly gondot okozott a nagylemez. Az illetékesek nem készültek fel a hanghordozóra, amely szerintük támadást intézett az ország ellen, ezért lehetett is kapni arrafelé, meg nem is. Nem került feketelistára, leginkább mégis a feketepiacon lehetett beszerezni. Az albumot hivatalosan olyan változatban árusították, amelyen nem szerepel a címadó szerzemény, mivel a Chinese Democracy szövegében utalások vannak egy tiltott kínai mozgalomra, a Falun Gongra. A kínai zenészek többsége szerint a zenekar igazságtalan támadást intézett hazájuk ellen. Axl Rose egy 1999-es interjúban azt mondta, a lemez címe utal is, meg nem is a kínai politikai helyzetre, felfogható ironikusan, de lehet, hogy csak a frappáns hangzás miatt választották.

Egy üdítőitalt gyártó multicég azt az ígéretet tette, ha a Chinese Democracy 2008-ban megjelenik, valamennyi amerikai állampolgárnak – kivéve az együttes két korábbi gitárosát, Slasht és Bucketheadet – ajándékba ad egy doboz kólát. Ezzel is gondok voltak. Amikor ugyanis az emberek megrohamozták a cég honlapját, hogy megszerezzék a szelvényt, amelyet üdítőre válthatnak, az oldal elérhetetlen lett, bár később a cég egy telefonszámot is megadott, ahol szintén lehetett regisztrálni, és az akció határidejét is meghosszabbította.

A Chinese Democracy mérsékelt sikere miatt sokan úgy gondolták, a Los Angeles-i rockzenekar már nem készít több stúdiólemezt. Úgy tűnik, ez mégsem lesz így. Richard Fortus egyik gitáros a Noise11.com-nak adott interjúban úgy fogalmazott: a Guns N’ Roses sok időt töltött a stúdióban, és a következő albumra tervezett dalok nagy része már szalagon van. A zenész hozzátette, hogy akár már ebben az évben be lehetne fejezni a lemezt, az idei megjelenésre azonban semmi esély, és még 2014-ben sem biztos, hogy piacra kerül. Két hónapja a másik gitáros, Ron „Bumblefoot” Thal még azt mondta, hogy ne nagyon várjunk új albumot. Axl Rose továbbra is botrányaival kerül reflektorfénybe, legutóbb azzal, hogy egy mikrofonnal kiverte egyik rajongója fogait, aki ötezer dollárra perelte az énekest.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?