Tudástréning és önmenedzselés

Hiánypótló, korszerű és igényes programmal állt elő a füleki Pro Futuro Polgári Társulás. A civil szervezet felvételi előkészítő tréninget hirdet továbbtanulni szándékozó fiataloknak.

Az Apáczai Közalapítvány által támogatott Matura programmal a Pro Futuro munkatársai nemcsak tudástréninget kínálnak a jelentkezőknek, hanem lehetővé teszik az önmenedzselés szabályainak és trükkjeinek az elsajátítását is. Molnár Lászlótól, a szervezet elnökétől megtudtuk, hogy a tréning május végéig, vagyis az egyetemi felvételik időpontjáig tart majd, s résztvevői heti rendszerességgel találkoznak az egyes foglalkozásokon. A programot egyetemi oktatók bevonásával valósítják meg. A diákok így nemcsak az általuk választott szak felvételi követelményeiről kapnak képet, hanem megismerkedhetnek egy-egy hazai egyetem életével is.

A program nagyobbik részét a tudástréning képezi, amely különböző tantárgyakból készíti fel a diákokat az egyetemi felvételikre. A tréningbe azokat a tantárgyakat veszik be, amelyekre igény lesz. Molnár László elmondta, hogy terveik szerint havi egy alkalommal egyetemi oktatók, a további három alkalommal pedig középiskolai tanárok vezetik a foglalkozásokat. A program másik részét az önmenedzselés elsajátítása teszi ki, melybe pszichológusokat, trénereket és más szakértőket is bevonnak. Ezeken a tréningeken a résztvevők megismerkednek a kommunikáció és a személyiségfejlesztés alapjaival, az önismereti és pályaalkalmassági vizsgálatokkal. „Azért tartottuk fontosnak ilyen jellegű tréningekkel is kiegészíteni a programot, mert ma már a tudás önmagában nem elég az érvényesüléshez, a fiataloknak ahhoz is érteniük kell, hogy – csúnya kifejezéssel élve – el tudják adni magukat. Az önmenedzselés terén szerzett ismereteiket, jártasságukat nemcsak a vizsgákon, hanem az élet minden területén alkalmazni tudják” – mondta Benko Pál, a szervezet titkára.

A szervezők azzal is számolnak, hogy egyetemi hallgatók és diákszervezetek, egyetemi diákklubok képviselői is ellátogatnak majd a tréningekre, hogy a résztvevőket megismertessék a diákélet gyakorlati oldalával, s tapasztalataik alapján hasznos tanácsokkal, értékes információkkal (szállás- és munkalehetőségek stb.) lássák el az egyetemre készülőket.

A tréningsorozat alatt a résztvevők kétszer írnak próbafelvételit. A tanuláshoz szükséges szakirodalmat a Pro Futuro biztosítja, csakúgy, mint az internetes információforrások használatát. A tréning idejére kialakított internetes levelezőcsoportnak köszönhetően a résztvevők az elektronikus posta révén is tarthatják egymással és a tréningek vezetőivel (az egyetemi és középiskolai oktatókkal) a kapcsolatot. A résztvevőknek az egész tréningsorozat ingyenes.

A Matura program szervezői várják az egyetemre készülő középiskolás diákok jelentkezését, valamint azokét is, akik korábban érettségiztek, de nem sikerült bekerülniük az általuk választott felsőoktatási intézménybe.

„Nemcsak Fülekről és környékéről jelentkezhetnek az érdeklődők, bár valószínűleg a legtöbben a nógrádi és gömöri régióból érkeznek majd. Szerintünk még a rozsnyóiaknak vagy az ipolyságiaknak is megéri a füleki tréninget igénybe venniük, hisz a keleti vagy a közép-szlovákiai régióból nem mindenki engedheti meg magának, hogy heti rendszerességgel utazgasson Pozsonyba felvételi előkészítő tanfolyamra. A környék középiskoláit már levélben értesítettük a programunkról, de távolabbi iskolák diákjait és a középiskolai tanulmányaikat már befejező érdeklődőket is várjuk. A jelentkezési határidő november vége, de nem utasítjuk el a tréningsorozat közben csatlakozni vágyókat sem” – tette hozzá Tóth Hilda, a program egyik szervezője.

A Pro Futuro Polgári Társulás felvételi előkészítő tréningjével kapcsolatban Tóth Hildánál, RNDr. Benko Pálnál, valamint Molnár Lászlónál lehet érdeklődni a 047/4511640-es telefonszámon vagy a profuturo @nextra.sk e-mail címen. Levélcím: Spoločnosť Pro Futuro, Farská lúka 80, 986 01 Fiľakovo. A tréningről hamarosan olvashatnak az Interneten is a www.profuturo.sk honlapon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?