Tőlük búcsúztunk ebben az évben

kép

Színészek, zenészek, írók, költők és képzőművészek: összeállításunkban a kulturális élet kimagasló egyéniségeiről emlékezünk meg, akiket 2023-ban veszítettünk el.

Életének nyolcvankilencedik évében hunyt el Szentpétery Aranka, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja. A királyhelmeci származású színésznőt 1960-ban vették fel a komáromi Magyar Területi Színházhoz, itt, illetve jogutódjában, a Komáromi Jókai Színházban játszott nyugdíjba vonulásáig. Színészi repertoárjában a vidám, gyakran könnyelmű, egészséges női ösztönnel rendelkező figurák szerepei voltak túlsúlyban.

Februárban, 86 éves korában hagyott itt bennünket Koncsol László, a hazai kulturális élet kiemelkedő alakja, irodalomkritikus, esszéíró, hely- és művelődéstörténész, költő, műfordító, szerkesztő, pedagógus egy személyben. 1954 óta publikált, több mint húsz saját könyve és számos műfordítása jelent meg, emellett a Kalligram Könyvkiadó Csallóközi Kiskönyvtár sorozatának elindítója és felelős szerkesztője volt.

Pár nappal később halt meg Vasik János rádióriporter. 2009-től dolgozott a Pátria rádióban, elsőként rozsnyói és kassai tudósítóként, 2016-tól pedig a rádió hírszerkesztő csapatának volt a tagja, később a vezetője. Nevéhez fűződik az Iskolatáska című oktatáspolitikai műsor, illetve a Reggeli szerkesztőjeként és műsorvezetőjeként dolgozott. Ő készítette a krasznahorkai vártűzről forgatott dokumentumfilm forgatókönyvét, csakúgy, mint a Bős – harminc év után című dokumentumfilmét is. Idén lett volna 50 éves.

Szintén februárban hunyt el a leg-elismertebb szlovák filmrendező: Juraj Jakubisko 84 éves volt. Egyedi látásmódot képviselő, saját világot teremtő filmes volt, aki magasan kiemelkedett a múlt század utolsó harmadának szlovákiai mezőnyéből. A hatvanas évek végén készített filmjeit a prágai tavasz után betiltották, és hosszú ideig csak dokumentumfilmeket, reklámfilmeket forgathatott. Utolsó alkotását, a Perinbaba a dva svety (Holle anyó és a két világ) című mesefilmet karácsony előtt mutatták be – a pandémia miatt többször csúszott a premier, amelyet a rendező végül már nem érhetett meg.

Márciusban, 72 évesen hunyt el Gary Rossington amerikai rockzenész, a Lynyrd Skynyrd zenekar még utolsó élő tagja, aki az együttes alapításában is részt vett.

Ragályi Elemér Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, filmrendező 83 éves korában halt meg.

Áprilisban egy jazzlegenda távozott az élők sorából. Ahmad Jamal, aki a jazzt amerikai komolyzenének nevezte, 92 éves volt.

Szintén ebben a hónapban halt meg Török Ádám, a magyar progresszív-blues-rock egyik legfontosabb formációja, a Mini alapítója és frontembere. A Máté Péter-díjas, Fonogram-életműdíjas énekes, fuvolista, dalszerző januárban ünnepelte 75. születésnapját, májusban az Erkel Színházban adott volna születésnapi koncertet.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 83 éves korában hunyt el Cs. Németh Lajos színművész. Színházi és filmes alakításai mellett több mint 2200 szinkronszerepének köszönhetően lett ismert. Sok magyar tévéfilmben, sorozatban feltűnt, a legismertebb mozis alakítása a Keleti Márton rendezte 1965-ös sikerfilm, A tizedes meg a többiek Grisája. Ebben a szerepben csak oroszul szólalt meg.

Szívelegtelenség következtében, 96 évesen halt meg Harry Belafonte énekes, színész és polgárjogi aktivista, az első karibi-amerikai popsztár, aki megismertette a világgal a calypso műfajt. Az 1950-es években tett szert nemzetközi hírnévre, a karibi hangulatú dalok mellett énekelt musical-slágereket és blues-szerzeményeket is.

74 éves korában elhunyt Vágó István. 1976-ban jelentkezett a Magyar Televízió által meghirdetett Riporter kerestetik vetélkedőbe, ahol Vitray Tamás a döntő után felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését. Ezt követően több vetélkedőt vezetett, többek között az Álljunk meg egy szóra, a Mindent vagy semmit és a Legyen Ön is milliomos! című műsoroknak is ő volt a házigazdája.

Májusban, életének 89. évében hunyt el Pomogáts Béla irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, számos könyv, tanulmány szerzője, a szlovákiai magyar irodalom lelkes kutatója és népszerűsítője. 

Néhány nappal 96. születésnapja előtt elhunyt Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

97 évesen halt meg Soňa Červená világhírű cseh operaénekesnő, aki leghíresebb, védjegyévé vált szerepét, a Carment több mint százszor énekelte a világ vezető színpadain.

Májusban halt meg Lang Györgyi is. A Falusi Mariannal közösen alkotott Pa-Dö-Dővel az Interpop Fesztiválon léptek fel először 1988-ban, első lemezüket, a Pa-Dö-Dő 1-et egy évvel később adták ki. Második albumukon szerepelt a Bye-Bye Szása című dal, ami a kivonuló szovjet katonáknak szólt, és hatalmas sikerré vált. Lang és Falusi éveken át koncerteztek együtt, és saját műsort vezettek a Klubrádióban. 

Fiatalon hunyt el a színészként és zenészként is ismert Daniel Heriban. A 43 éves Heriban 2014 óta a Szlovák Nemzeti Színház tagja volt és több híres filmben és sorozatban is szerepelt, leginkább a Horná Dolná című sorozatból ismerte a közönség.

Júniusban halt meg Francoise Gilot festő, aki Picasso múzsájaként égett be a közudatba, pedig maga is tehetséges festő volt. Gilot volt az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót. Bár Picasso igyekezett teljesen ellehetetleníteni egykori szerelme érvényesülését, Gilot munkái mára bekerültek a világ legnagyobb múzeumaiba, a Sotheby’s egyik idei aukcióján pedig már 1 millió eurónál is magasabb áron kelt el egy festménye. 101 évesen hunyt el.

49 éves korában halt meg Erik Binder, az egyik legnépszerűbb kortárs szlovák képzőművész. Foglalkozott festészettel, grafikával és videóval is, alkotásait leginkább a Gesamtkunstwerk, azaz a totális művészet kifejezéssel lehetne leírni: bármiből képes volt műalkotást készíteni, ami a keze ügyébe került.

Treat Williams 71 évesen halt meg, közúti balesetben. Az amerikai színész számára a Hair hozta meg a világhírt 28 évesen: Milos Forman harmadik amerikai filmjének álmodozó, jószívű Bergereként vésődött be legtöbbünk emlékezetébe.

89 éves korában elhunyt a kortárs amerikai próza egyik legnagyobbja, Cormac McCarthy, akinek a nevéhez olyan művek köthetőek, mint a Nem vénnek való vidék vagy Az út.

94 éves korában halt meg Milan Kundera cseh születésű regényíró, drámaíró. A lét elviselhetetlen könnyűsége szerzője cseh és francia kettős állampolgár volt, 1975-ben emigrált, azt követően, hogy konfliktusba került a korabeli csehszlovák kommunista hatalommal, miután aktívan támogatta a prágai tavaszként híressé vált 1968-as reformfolyamatot. Bár az író a rendszerváltás után is csak ritkán látogatott el szülőhazájába, és gyakorlatilag soha nem kapcsolódott be a csehországi irodalmi és kulturális életbe, művei és élete iránt tartósan nagy az érdeklődés a csehek körében. 

76 évesen hunyt el Jane Birkin brit énekes-színésznő.

Szintén 76 éves korában halt meg Balázsovits Lajos színházi rendező és színigazgató, aki Jancsó Miklóssal közösen készített filmeket. Ő alakította Kalmár tanár urat a Zsurzs Éva rendezte, négyrészes Abigél című televíziós filmsorozatban 1978-ban. 

Tony Bennett Grammy-díjas amerikai énekes is itt hagyott bennünket. A zenész, akinek egyik legismertebb száma az I Left My Heart in San Francisco volt, 96 éves volt.

85 éves korában elhunyt Cselényi László író, költő, műfordító és pedagógus, a hazai magyar irodalom meghatározó alakja. Költőként leginkább a szürrealizmus és az analitikus-strukturalista szövegirodalom terepén kísérletezett, hatalmas lelkesedéssel és kifogyhatatlan kreativitással. Huszonhét önálló kötete mellett cseh, szlovák és francia költőket fordított magyarra.

56 éves korában meghalt Sinéad O’Connor ír dalszerző-énekes, aki a Nothing Compares 2 U című dallal vált világszerte ismertté, 

Augusztusban, 81 éves korában hunyt el Ardamica Ferenc szlovákiai magyar író, műfordító, újságíró. Ardamica Losoncon, szülővárosában tevékenyen részt vett a rendszerváltás eseményeiben. A rendszerváltás után számos novelláskötete, három fordításkötete, regénye, drámai művei, paródiái jelentek meg, és rádiójátékokat is írt.

Elhunyt Toto Cutugno olasz énekes-dalszerző, a L'italiano című világsláger előadója is. Az olasz popzene egyik legnagyobb sztárja 80 évesen halt meg.

Szeptemberben, hosszú betegség után elhunyt Vaskői Károly pedagógus, képzőművész, meseíró és kulturális szervező, Rimaszombat, illetve a gömöri régió egyik utolsó polihisztora. Gyermekverseket is írt, első kötete Szappanbuborékok címmel jelent meg 2006-ban.

87 évesen elhunyt Érsek György, a kassai Thália Színház társulatának alapító tagja. Főként karakterszínészként volt ismert, számtalan határozott vonásokkal megrajzolt epizódfigurát keltett életre. Pályafutása során közel ötven szerepben láthatta őt a közönség. Érsek György a színészi munka mellett szlovák drámákat fordított magyarra, sőt zenei munkatársként is dolgozott előadásokon.

Életének 70. évében elhunyt Éri Péter népzenész, a Muzsikás együttes tagja, a népzenei feldolgozások szerzője, a Magyar Rádió népzenei műsorának szerkesztője.

Váratlanul halt meg Matthew Perry, akit a Jóbarátok sorozat Chandlereként ismert meg a világ. Az amerikai-kanadai színész 54 éves volt.

92. évében elhunyt Galambos Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. Ő volt a musical műfajának egyik első magyar előadója.

62 éves korában meghalt Palotai Zsolt, a DJ Palotai művésznéven tevékenykedő lemezlovas.

Shane MacGowan, a kultikus ír zenész, énekes-dalszerző, gitáros, a Pogues énekese 65 évesen hunyt el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?