Több mint kétszáz zenész támogatja a Blurred Lines alkotóinak fellebbezését

Los Angeles |

<p>Több mint kétszáz zenész, zenekar és énekes, köztük Hans Zimmer zeneszerző, R. Kelly és Jennifer Hudson, a Linkin Park és a Black Crows is támogatja Pharrell Williams, Robin Thicke és T.I. fellebbezését a bírósági határozat ellen, melyben a Blurred Lines című slágerüket plágiumnak ítélték.</p>

Egy Los Angeles-i bíróság tavaly márciusban úgy határozott, hogy a szerzőknek 7,4 millió dollár (kétmilliárd forint) kártérítést kell fizetnie Marvin Gaye gyermekeinek, mivel nagy sikerű dalukhoz jogtalanul használták fel a soullegenda 1977-es Got To Give It Up című slágerét. A kártérítés összegét később kétmillió dollárral csökkentették.

Több mint kétszázan írták alá a fellebbviteli bírósághoz eljuttatott rövid nyilatkozatot, amelyben aggodalmuknak adnak hangot a döntés miatt.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"245249","attributes":{"alt":"A kérdéses szám","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A zenészek szerint a döntésnek káros hatása lehet saját kreativitásukra, a jövő művészeinek kreativitására és a zeneiparra általában.

"Az ítélet büntetéssel fenyegeti azokat a szövegírókat, akik egy új zene megalkotásakor korábbi művekből merítenek inspirációt. Minden zene korábbi alkotásokból inspirálódik, különösen egy adott műfajon belül" - írja Ed McPherson, a nyilatkozat szerzője.

Úgy vélik, meghatározott irányvonalat kell húzni, amely megszabja a határt a megengedett inspiráció és a jogtalan másolás között, a jognak pedig egyértelmű szabályokat kell alkotni, hogy a dalszerzők tudják, mikor lépik át a határt és egyáltalán hol van ez a határ.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"245250","attributes":{"alt":"Marvin Gaye száma","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Mint kifejtik, az adott eset "egyedülálló", mivel a két szerzeménynek nincs hasonló dallama, de még csak egy dallamfordulatuk sem egyezik.

Marvin Gaye Let's Get It On című számának társszerzője, Ed Townsend örökösei augusztusban egy New York-i kerületi bíróságon Ed Sheeran ellen nyújtottak be keresetet. Azt állítják, hogy a Grammy-díjas brit zenész Thinking Out Loud című dala is másolja dallamával, harmóniájával és ritmusával az 1973-ban született szerzeményt. Az örökösök kártérítést követelnek a plágiumért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?