Terítéken a XX. század - Őfelsége pincére voltam, m2, szombat 21.45

<p>Jiŕí Menzel és Bohumil Hrabal találkozásából csak jó sülhet ki. A máig legnépszerűbb cseh író sodró lendületű regényét maximális szerkezet- és szöveghűséggel vitte mozivászonra az Oscar-díjas rendező, nemzetközi koprodukcióban, sok pénzből. Ezért a látványra, a kivitelezésre sem lehet panaszunk.</p>

A főhős Jan Dítě egy „mélynövésű“, jelentéktelen pikolófiú, aki ugyanazt imádja, mint az urak: a pénzt és a nőket. Magasra tör és magasra is jut, szép lassan milliomos szállodatulajdonossá küzdi fel magát, miközben szinte perverz örömet érez, ha nagy embereket alázhat meg észervétlenül.
Aztán jön a háború és a kommunista hatalomátvétel, hősünk elveszíti vagyonát, fizikai munkás lesz, mindent elölről kell kezdenie. A legszürreálisabb dolgok történnek meg vele, de valahogy mindenben megtalálja a pozitívumot: minden helyzetben igyekszik kiszívni az életnek azt a bizonyos velejét. De ebben a tobzódásban benne van a huszadik század minden rettenete is: a nácizmusé és a kommunizmusé. Menzel a filmes bohózat stílusjegyei segítségével teszi azt, amit Hrabal a nyelv eszközeivel: kíméletlenül kifigurázza az új, német embertípust, valamint a szocialista hatalom által egekbe emelt idiótákat. Mind az író, mind a rendező számára a régi békeidők jelentik a szellemi, szexuális és kulináris hőskort, amikor csehek és németek békésen ettek-ittak egymás mellett az étteremben, ahol a főpincér (Martin Huba remek alakításában) az összes európai nyelven el tud beszélgetni a vendégekkel, akik nem csak a finom ételeket, hanem az életet is habzsolják.
Nem véletlen, hogy a regény 1989 előtt nem jelenhetett meg Csehszlovákiában.
A film viszont már akkor beszédtéma volt, amikor Menzel még csak a forgatókönyvön dolgozott. A főszerepre egy bolgár színészt talált, akinek nem koptatták el az arcát cseh filmekben. Ivan Barnev alakítja a fiatal pincért, Oldrich Kaiser pedig az idősebb hőst, a két figura szépen összeér és összeérik a film végére, ahogy a hrabali világ is összeforr a menzeli világgal. A szemfülesebb nézők ráadásul Szabó István, szintén Oscar-díjas filmrendezőt is felfedezhetik a filmben, egy gazdag tőzsdei vállalkozó szerepében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?