Szőrös Kő kéthavonta

Az idei évtől kéthavi lappá váló irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat Gondolatnyi csend című kritikai rovatában érdeklődésre tarthat számot Kocur Lászlónak az ArtFAlatok antológiáról írt, minden benne szereplő szerző műveit részletes elemzésnek alávető írása, amelynek „előzménye”, egy sajtókrit

Az idei évtől kéthavi lappá váló irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat Gondolatnyi csend című kritikai rovatában érdeklődésre tarthat számot Kocur Lászlónak az ArtFAlatok antológiáról írt, minden benne szereplő szerző műveit részletes elemzésnek alávető írása, amelynek „előzménye”, egy sajtókritika indította el az Új Szó hasábjain folyt vitát. Ehhez csatlakozik Nagy Katalin elemzése Cselényi Árpádnak a kötetet illusztráló grafikáiról. Folytatódik Tamás Kinga filmesztétikai sorozata, ezúttal Krúdy Szindbád című művének, illetve az azonos című Huszárik-filmnek azonosságait és eltéréseit vizsgálja. A Z. Németh István eddigi munkásságát feltárni szándékozó sorozatban a Könnyűnek hitt ébredés című verseskötetet elemzi Sághy Tibor. Három, más-más problémakört feltáró, más országban született nyelvészeti kiadványról értekezik Menyhárt József.

Papp p Tibor A szövegközösség határai című tanulmánya a vajdasági írók prózai műveiből összeállított bemutatkozó szépirodalmi összeállításhoz kapcsolódik. Ezen belül Aaron Blumm, Mirnics Gyula, Nagy Farkas Dudás Erika, Pressburger Csaba-Saul, Sáfrány Attila és Szakmány György műveivel ismerkedhet meg az olvasó.

Hazai szerzőink közül Mészáros Ottó, Mizser Attila, Borbély Borisz és Leck Gábor új verseiből kínál ízelítőt a lap.

A magyarországi (nyomtatott és internetes) irodalmi folyamatokban tájékozottak vagy tájékozódni kívánók Onagy Zoltán munkájáról, terveiről olvashatnak Fehér Kriszta beszélgetésében. Pénzes Tímea a Németországban élő Mora Terézia írót-műfordítót mutatja be, Jitka Rožňová pedig az érsekújvári Harna Péter fotóművész portréját rajzolja meg. A lapszámot Harna Péter fotói illusztrálják. Olvasható még a számban könyvismertetés Kemény István Hideg versek (1996-2001) című verseskötetéről Mizser Attila tollából, dolgozat a Hrabal és Böll műveiben fellelhető párhuzamokról Balázs Borókától. A fiatal költők és műfordítók számára elérhető aktuális irodalmi pályázatokról is tájékozódhat az olvasó. (-im)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?