Színesedett a paletta

<p>Április utolsó hétvégéje egyértelműen bebizonyította, hogy a Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek és Lírai Színpadok Országos Versenyének döntője az egyik legnagyobb irodalmi és pódiumművészeti rendezvényünk.</p>

IBOS EMESE

Idén 151 egyéni produkció, 7 lírai színpad és 21 énekelt verset előadó csoport érkezett a rangos megmérettetésre. A közönségnek nem volt könnyű dolga, ha több kategória versenyzőit szerette volna meghallgatni, mivel a döntők párhuzamosan folytak.

Az énekelt versek kategóriájának versenyzői idén először nem a város főterén léptek fel, hanem a kultúrház előtti téren, remek hangulatot varázsolva a helyszínre. A rendezvény szervezői méltó keretet biztosítottak a rangos rendezvénynek. Tették ezt annak ellenére, hogy az anyagi feltételek idén is mostohák voltak. Povinszky Elvira szervező lapunknak elmondta, a kormányhivatal és a megye támogatása mindig utólag érkezik, nem egyszerű egy ekkora versenyt önerőből lebonyolítani. Tavaly csak november 28-án kapták meg a rendezvényre odaítélt pénzt, ekkor tudták kiegyenlíteni a tartozásaikat is. Jó szándékú támogatók és az önzetlen szervezők nélkül a rendezvény nem itt tartana.

A versmondók első három kategóriájában a szövegválasztást a sokszínűség jellemezte. Kövesdi Károly zsűritag szerint határozott javulás figyelhető meg szakmai szempontbó: kevésbé „énekelnek„ a gyerekek, és észrevehető, hogy a pedagógusok végre komolyan veszik a módszertant. Néha előfordult, hogy az előadó hangja a produkció végére elhalkult. Benes Tarr Csilla zsűrielnök szerint, ez is azt mutatja, hogy a felkészülés alatt szükség van a beszédtechnikai gyakorlatok alkalmazására.

Tóth Zsóka előadóművész úgy véli, az első két kategória erős volt, sőt gyöngyszemet is talált a zsűri. A kicsiknél Naňo Nimród és Ürge Kristóf előadása volt kiemelkedő. A harmadik kategória versenyzőinél a választással voltak gondok. „Egy köztes korosztályról van szó. Már nem gyerekek, viszont még nem is felnőttek, de azért nem lehetetlen megfelelő szöveget választani számukra” – mondta Tóth Zsóka, hozzátéve, hogy általános jelenség volt a szövegek túlhangsúlyozása, a már-már szájbarágós előadásmód. Nagyobb figyelem illetné meg a hazai és a kortárs szerzőket is, mert idén csak Duba Gyula és N. Tóth Anikó műveivel indultak a versenyzők.

A IV. –V. kategóriát Rák Viktória színésznő pozitívan értékelte. „A két évvel korábbi fellépőkhöz viszonyítva nagyon megerősödött a mezőny, sokkal igényesebbek voltak a szövegek, az előadásmód pedig több fellépő esetében energikusabb, frissebb”. A zsűritag annak is örül, hogy végre bátrabban nyúltak mai szövegekhez, megjelent Lackfi és Háy is.

Forgács Miklós, a kassai Thália Színház dramaturgja szerint a lírai kisszínpadok már-már színházi igényűek. Sokan Weöres Sándor szöveget dolgoztak fel. „Érdekes volt megfigyelni, hogyan fűzik fel dramaturgiailag a produkcióikat. Mindegyik más színházi felfogást tükrözött, volt minimalista előadás és politikai, közéleti felfogásban előadott jelenet is” – mondta Forgács.

A szép szó ünnepén fellépet a kassai Thália Színház a Színházkomédia című előadással, valamint Berecz András mesemondó. Volt író-olvasó találkozó is Kiss Péntek Józseffel és Bárdos Kingával. Hagyományosan megkoszorúzták Tompa Mihály hanvai síremlékét. Két számmal jelentkezett a Rikkancs című fesztiválújság.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?