Színes lett a Grammy-jelöltek listája

pp

Kihirdették a zeneipar legnagyobb presztízsű elismerésének számító Grammy-díj 2022-es jelöltjeit. A legtöbb, szám szerint 11 jelölést Jon Batiste amerikai jazz-, blues- és rockzenész kapta, akire azért kevesen mertek volna fogadni. Őt követi Justin Bieber, Doja Cat és H.E.R nyolc-nyolc jelöléssel, Billie Eilish és Olivia Rodrigo pedig hét-hét kategóriában kaphat arany grammofont.

Az Amerikai Lemezakadémia tavaly óta számos változást hagyott jóvá a Grammy-díjakkal kapcsolatban. Áprilisban az intézmény bejelentette, hogy megszünteti a titkos bizottsági jelölés gyakorlatát a legfontosabbnak tartott négy kategóriában, és két új díjat alapított Música Urbana Album, illetve Global Music Performance néven. A nyár folyamán frissítették szabályzatukat, amelybe bekerült egy érdekes újítás: ezentúl tilos figyelembe venni a döntéshozatalnál az eladási statisztikákat és a slágerlistás helyezéseket. Ez az új irányelv eredményezhette az év legnagyobb meglepetését, Jon Batiste 11 jelölését, akihez később még visszatérünk. Emellett az is érezhető, hogy az Akadémia igyekszik „kimosakodni” a tavalyi botrányból, amikor The Weeknd albuma, az After Hours egyetlen jelölést sem kapott, pedig világszerte az egyik legkeresettebb lemez volt, a rajta szereplő Blinding Lights pedig rekordot döntött: 40 hetet töltött a Billboard-lista legjobb 10 felvétele között.

Az úgynevezett titkos bizottságok miatt sokan azzal vádolták az intézményt, hogy a díjak odaítélését korrupció övezi, és a folyamat átláthatatlan. A szavazni jogosultak körét kibővítették, hogy a „hagyományosan alulreprezentált csoportokból” több szavazót vonjanak be. Ha alaposabban megvizsgáljuk a jelöltlistát, kiderül, hogy ennek a lépésnek már láthatóak is az eredményei: sokkal színesebb, változatosabb lett, és hiányoznak róla, illetve kevésbé dominálnak a megszokott Grammy-kedvencek (Beyoncé, Drake, Kanye West, Miley Cyrus), akik azokban az években is bekerülnek egy-egy kategória jelöltjei közé, amikor nem is adtak ki új albumot, illetve alig csináltak valamit. Helyettük új nevek bukkantak fel, például csak most fedezték fel a döntnökök a brit Glass Animals zenekart, amelyet a legjobb új előadók kategóriájába soroltak, dacára annak, hogy a csapat 2010-ben alakult, és 2014-ben jelent meg első lemezük. De persze jobb későn, mint soha. Ugyancsak a legjobb új előadó kategóriájának tíz jelöltje közé került Billie Eilish producer-dalszerző bátyja, Finneas, aki saját albumot adott ki, de nagy meglepetésre tegnap közölte, hogy nem szeretne túlságosan híres lenni, ezért nem is vágyik igazán a díjra. Ilyet természetesen ritkán hallani, talán csak azok mondhatják, akik tesójuk lemezének producerként begyűjtöttek már két Grammyt.

Nagy meglepetésre a BTS nevével csupán egy kategóriában találkozhatunk, vagyis tényleg figyelmen kívül hagyhatták a döntnökök a népszerűséget és az eladási mutatókat. Ez annál is inkább érdekes, mivel a K-pop szupersztárok alig egy hete taroltak az American Music Awardson, a legjobb előadójának díját is megkaparintva. De például Taylor Swift is mostoha bánásmódban részesült. Igaz, hogy jelölést szerzett az év albuma kategóriában az Evermore-ral, viszont sem az év dalai, sem az év felvételei között nem található a neve. Alaposan elkényeztették viszont a hét jelöléssel a mindössze 18 éves Olivia Rodrigót, aki akár az év albumának járó díjat is elviheti debütáló, Sour című lemezével.

Végezetül foglalkozzunk egy kicsit a friss jelöltlista legnagyobb meglepetésemberével. Jon Batiste nevét nem biztos, hogy mindenki ismeri mifelénk, hiszen nem játsszák a kereskedelmi rádiók a dalait, nem foglalkozik vele a bulvársajtó. Vájtabb fülű hallgatóknak szóló rétegműfajt képvisel, amelyet viszont nehéz definiálni, mert van benne jazz, soul, funk, blues és némi rock is. Az egyik legnépszerűbb amerikai beszélgetős tévéshow-nak számító The Late Late Show with Steven Colbert zenekarát vezeti, és van már egy Oscar-díja is, melyet tavaly vehetett át a Disney animációs filmje, a Soul (Lelki ismeretek) zenéjéért. Legújabb albuma, a We Are talán emiatt is kapott kitüntetett figyelmet. Ez a New Orleans-i származású fiatalember a zeneszerzés, éneklés és a billentyűs játék mellett basszusgitározik, vonós szólamokat játszik és egy különleges elektronikus hangszert, a theremint is megszólaltat az albumon. Persze a We Are nem egy one man show, számos vendégzenész szerepel rajta, például a többszörös Grammy-jelölt dobos Nate Smith, a Vulfpeck gitárosa, Cory Wong, vagy a Joshua Redman-lemezekről ismert Sam Yahel orgonista. Az album tele van Marvin Gaye-re emlékeztető soul dalokkal és afrikai ritmusokkal, de Herbie Hancock is eszünkbe juthat róla. Kíváncsian várjuk, hány jelölést vált díjra január 31-én, a Los Angeles-i Grammy-gálán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?