Kultúra

Színes kínálat a „Bénifeszten”

Szepsi | Csütörtök délutántól szombat estig zajlik Szepsiben az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál. Az idei már a 21. évfolyam, ami azt jelenti, hogy sok visszajáró fellépő életében tölt be meghatározó szerepet. A Jókai Napok „kistestvéreként” indult, de mára már egyenrangú a komáromi fesztivállal, sőt, sok tekintetben riválisa is.
Juhász Katalin

2019. november 4. 19:00

dd
Tavaly a diószegi Hahota Színjátszó Csoport kapta a fődíjat az Imádok férjhez menni című zenés vígjátékért  (Gecse Attila felvétele)

Idén tíz versenyelőadást és három vendégelőadást láthatnak a nézők két és fél nap leforgása alatt. Az előző évekhez képest idén a legnagyobb változás az lesz, hogy valamennyi csoport a szepsi művelődési házban lép fel. A sokszereplős, nagyobb díszlettel érkező előadásoknak eddig a jóval tágasabb buzitai kultúrház adott otthont, az épület azonban jelenleg felújításra vár. 

Az események csütörtök délután kezdődnek a római katolikus templom előtti téren, a város szülötte, Egressy Béni zeneszerző, író szobrának megkoszorúzásával. Közreműködik a helyi Vox Columbellae Vegyeskar Havasi József karnagy vezetésével, ünnepi beszédet mond Czajlik József, az idén 50 éves kassai Thália Színház igazgatója, aki az ezt követő megnyitón is köszönti a résztvevőket. Itt adják át a fesztivál életműdíját, a díjazott neve egyelőre titok. 

A megnyitó után, 17 órától Sasvári Sándor magyarországi színész, énekes 60 perces műsora következik Közös a sorsunk! címmel, ő az idei rendezvény fővédnöke. A versenyelőadások sorát a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont csapata nyitja 20 órakor. Az elmúlt években bemutatott produkcióikkal magasra tették a lécet, Tóth Gábor rendezéseiben egy színes, izgalmas szerzői színház jött létre. MEG+növünk néven szerepelnek és a Fehérlófia című népmese nyomán született színpadi játékot mutatják be. 

A Makranci Cserépszín Vegyes Éneklőcsoport egy tréfás falusi jelenetet mutat be Kurta kocsma címmel, Lišovsky Márta rendezésében. Utánuk a kassai Pinceszínpad következik, akik Megőrült a Sátán címmel válogattak verseket a világirodalomból (rendező: Havasi Péter). Az első nap versenyelőadásait 22.30-tól értékeli a zsűri. 

Pénteken csak délután kezdődik a program, 14 órától a vezekényi Görbetükör Színjátszó Csoport előadásában látható Bôžing Tibor Végső diagnózis – delirium falsus című darabja, amelyet a csapat tagjai maguk rendeztek. 

A szepsi fesztivál leghűségesebb és egyben legsikeresebb csapata, a Nánai Színjátszó Csoport idén megnyerte a Jókai Napok fődíját, a szabályzat értelmében így nem indulhat a versenymezőnyben. Gyárfás Miklós Játék a csillagokkal című vígjátékát vendégelőadásként mutatják be 15.30-tól (r.: Lengyelfalusy Juhász Mária). 

Az idén 40 éves füleki Zsákszínház viszont eddig még csak odahaza játszotta friss előadását, amely Ionesco Különóra című műve nyomán készült, és a címe stílszerűen A negyvenedik (r.: Mázik István). 

Este héttől a Nefisz és Fesztysek elnevezésű, nemesócsai és ógyallai diákokból álló csoport adja elő Csorba István Csipkerózsika kicsit másképp című meséjét, a szerző rendezésében. Utánuk a tornai Vár-lak színjátszó csoport következik S. Szabó István A keresztanya című vígjátékával (r.: Balázs Éva, Kajkó Henrietta). A Királyhelmecről érkező Bodrogközi Színjátszók Forgách András Halni jó című darabját állították színpadra Illésné Popália Irén rendezésében. A bemutatott verseny- és vendégelőadásokat a zsűri ezen a napon is 22.30-tól értékeli.

Szombat délután a Szvorák Zsuzsa vezetésével működő füleki Apropó Kisszínpad kezd A rovarok életéből című Čapek-dráma alapján készült Édes Álmok című előadással. Utánuk egy vendégelőadás következik Hidasnémetiből, a Tizenhárom Komédiás Színjátszó Kör jóvoltából. Kopogtatás nélkül címmel adnak elő egy zenés drámát, amely az Én, József Attila musical alapján készült (r.: Técsyné Almási Edit). 

Kevesen tudják, hogy a budapesti közjegyzőknek is van egy színjátszó csoportja, ők mutatkoznak be vendégként 16 órától Ray Coonney népszerű színművével, a Kölcsönlakással (r.: Tóth Levente). 

A Bódvavendégi Hagyományőrző Csoport egy vidám falusi jelenettel, Bodonyi András Tréfás borkóstolójával száll versenybe. Ez volt a nemrég elhunyt Bodonyi András utolsó rendezése. 

A zsűri 17.30-tól értékel, ezalatt a többi csoport tagjai, illetve az érdeklődők egy zenés összeállítást láthatnak. Közreműködik Nagy Imre szepsi zenetanár, lánya, Nagy Júlia, az Ének iskolája harmadik évfolyamának döntőse, Nagy Gabriella, a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny többszörös győztese régi magyar slágerekkel, valamint a Péderi Vegyeskar hazafias dalokkal. 

A zsűri tagjai nemcsak pontoznak, hanem valamennyi versenyelőadást nyilvánosan értékelik. Idén Pásztó András, a Thália Színház volt dramaturgja, a kassai X Iparista Kisszínpad legendás vezetője, Regős János, a Szkéné Színház rendezője, a Magyar Szín-Játétékos Szövetség elnöke, valamint Körömi Gábor rendező, drámapedagógus vállalta ezt a feladatot. A Lakoma című fesztiválújság négy számmal készül, a középiskolásokból álló csapat ismét a tapasztalt Kozsár Zsuzsanna vezetésével dolgozik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Volkswagen

Még több autót gyárthat nálunk a Volkswagen

Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör
Frissítve

Norbert Bödör rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

Szepe

Remek tavaszi szezont produkált Szépe János és csapata az NB I-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.