Súlyos sorsok a kőrengetegben

<p>Katarína Kerekesová Kövek című zenés animációs filmjét mától hét alkalommal vetítik le a Clermont-Ferrand francia város rövidfilmfesztiválján – áll a film produkciója által kiadott sajtóhírben.</p>

A Clermont-Ferrand-i Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a világ legnagyobb olyan fórumának számít, amely a rövidfilmek bemutatására fókuszál. Hazájában pedig, nézettségét tekintve, Cannes után a második legnagyobb filmes mustrának számít. A Kövek súlyos sorsokat felfedő operafilm, Marek Piaček felemelő zenéjével és áriáival, amelyek erős támaszai a történetnek. Egy kőfejtőbe, durva munkához szokott, elfásult, marcona férfiak közé megérkezik az elöljáró felesége, aki megpróbál e komor világba gyöngéd érzelmeket csempészni. Igyekezete azonban tragédiához vezet. Érzelmeivel viszályt kelt, féltékenységet, dacot, haragot, gyűlöletet, gyilkos indulatokat vált ki. Az asszony figyelme megérkezésekor mindenre kiterjed: főz, mos, törődik hites urával. Emberétől azonban nem kapja meg azt, amire leginkább vágyik: a gyermekáldás nem akar érkezni. Az asszony ezért elhidegül tőle, ugyanakkor mind erősebben kezd úrrá lenni rajta egy másik férfi iránt felobbant szenvedély. Az érzés olyannyira elhatalmasodik rajta, hogy választani kényszerül, s tragikus tettre szánja el magát.

Tömör, szaggatottan balladisztikus előadású a huszonhat perces történet, melyben hang hangra, kő kőre épül – nem véletlen, hogy a rendezőnő öt évig dolgozott a filmen. Kerekesová zenei futamaival és formavilágával nagy erővel sugárzó alkotását a Damaszkuszi Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Díjjal jutalmazták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?