Sikeres passaui bemutatkozás

A kortárs szlovák képzőművészet igen figyelemre méltó keresztmetszetét tette hozzáférhetővé a német közönségnek az alsó-bajorországi Passauban lapunk tulajdonosa, a Verlagsgruppe Passau kiadó.

Kortárs szlovák alkotások a Szent Anna kápolnában Somogyi Tibor felvétele

A kortárs szlovák képzőművészet igen figyelemre méltó keresztmetszetét tette hozzáférhetővé a német közönségnek az alsó-bajorországi Passauban lapunk tulajdonosa, a Verlagsgruppe Passau kiadó.

Pénteken, a november végéig tartó passaui Szlovák Hetek rendezvénysorozat első napján Milan Kňažko kulturális miniszter nyitotta meg Jozef Jankovič Tanúság című kiállítását a Médiaközpontban. Jankovič a modern szlovák szobrászat egyik vezető egyénisége, a szocialista realizmus közelező stílusgyakorlatai után a hatvanas években nonfiguratív alkotásokkal jelentkezett. A hetvenes évek szorító politikai légkörében sok más társával együtt csak a műtermének alkothatott. Ma az emberi torzók, a test lecsupaszított és eltorzított megjelenítése jelenti művészetének egyik fő súlypontját.

A Jankovič-tárlattal párhuzamosan két másik kiállításon a modern szlovák festészet, szobrászat és installáció további kiemelkedő alkotói mutatkoznak be a német városban. Szombat délelőtt Csáky Pál miniszterelnök-helyettes részvételével nyílt meg a passaui Modern Művészetek Múzeumában a Szlovák álmok című kiállítás, amely a hatvanas években született alkotásoktól a legújabb törekvésekig mutatja be Rudolf Fila, Stano Filko, Július Koller, Jana Želibská, Juraj Meliš, Vladimír Havrilla, Rudolf Sikora, Ľubomír Durček, Dezider Tóth, Daniel Fischer, Laco Teren, Ivan Csudai, Peter Meluzin, Rónai Péter, Roman Ondák és Marko Blažo munkáit.

A kiállítás a szlovák képzőművészet fejlődését hivatott bemutatni a hatvanas évektől napjainkig. A Szlovák Nemzeti Galériával közösen rendezett tárlaton a Modern Művészetek Múzeumában három emeletet végigjárva tekinthető meg negyvennél is több festmény, tér- és videoinstalláció, fénykép és szobor; közülük néhány magángyűjteményekből került Passauba.

A Szent Anna kápolna impozáns kiállítótermei adnak otthont a harmadik kiállításnak. Peter Vajda a mecénás szerepét vállaló Első Szlovák Befektetési Társaság képviseletében nyitotta meg szombat délután a kortárs szlovák képzőművészek munkáiból válogató tárlatot, amely november 25-ig látogatható.

Nem csak a modern képzőművészet kedvelőinek kínál tartalmas szórakozást a Szlovák Hetek rendezvénysorozat. Szombaton a legismertebb szlovákiai dzsesszzenész, Peter Lipa is fellép együttesével a passaui Médiaközpontban; ők a dixieland, a latino és a rock hazai interpretációjából adnak ízelítőt. A világ legkisebb cirkusza is ellátogat Passauba, ez a címe ugyanis annak a bábszínházi előadásnak, amely október 21-én várja a német gyermekeket. Peter Repka, Ivan Štrpka és Peter Laučík szlovák költők október 28-án mutatkoznak be a bajor határvárosban. Miroslav Kusý politológus professzor, a Szlovák Helsinki Bizottság elnöke november 7-én tart előadást Szlovákia és Európa címmel. A Szlovák Hetek rendezvénysorozatot érdekesnek ígérkező vitaestek is tarkítják, november 12-én a vallás közép-kelet-európai változásairól ad elő Ján Chryzostom Korec bíboros, november 16-án pedig Otto Wiesheu bajor pénzügyminiszter és szlovák kollégája, Brigita Schmögnerová lesz a vendége az Európai Unió bővítése – a német gazdaság esélyei és kockázatai című vitafórumnak. A passaui Szlovák Hetek részletes programját a www.pnp. de/kultur/slowakische-woche internetes címen is megtalálják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?