Segítenek az egykori diákok

Érsekújvár. Kilenc évvel ezelőtt, 1992-ben az érsekújvári gimnázium alapításának 150. évfordulója alkalmából a ma Magyarországon élő egykori diákok alapítványt hoztak létre, hogy anyagilag segítsék a városban működő magyar alapiskola és gimnázium legeredményesebb növendékeit.

Érsekújvár. Kilenc évvel ezelőtt, 1992-ben az érsekújvári gimnázium alapításának 150. évfordulója alkalmából a ma Magyarországon élő egykori diákok alapítványt hoztak létre, hogy anyagilag segítsék a városban működő magyar alapiskola és gimnázium legeredményesebb növendékeit. Az Érsekújvári Magyar Tanulóifjúságért Alapítvány létrehozója Luzsicza Lajos Munkácsy-díjas festőművész, Érsekújvár szülötte és díszpolgára volt.

Az alapítvány minden évben egyszeri anyagi támogatásban részesíti azokat a diákokat, akik az adott időszakban a tanulásban a legjobb eredményt érték el, illetve hazai és nemzetközi tanulmányi versenyeken öregbítették az érsekújvári magyar iskolák jó hírét.

„Az alapítványt létrehozó öregdiákok fokozatosan átadták a stafétabotot a fiatalabb generáció képviselőinek. Luzsicza Lajos után az alapítvány elnöki tisztségébe Radocsay Ákos került. A személyi változásoktól függetlenül az Érsekújvári Magyar Tanulóifjúságért Alapítvány az eredeti célkitűzéséhez hűen továbbra is lehetőségeihez mérten támogatja a tehetséges diákokat“ – hangsúlyozta Száraz Dénes, az érsekújvári gimnázium igazgatóhelyettese.

Az idei díjakat az alapítvány a közelmúltban adta át a Csemadok székházában az arra leginkább érdemes diákoknak. A gimnázium három végzős növendéke – Antalík Imre, Hugyivár Imre és Csicsák Bernadett – részesült 20–25 ezer forintos támogatásban. Nagy Dávid és Peternai René – mindketten a nyolcéves gimnázium negyedik évfolyamos diákjai – tizenöt, illetve tízezer forintot kapott.

Az érsekújvári Czuczor Gergely Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola három tanulója, Kočkovič Péter, Vincze Mihály és Fábián Tamás szintén kapott pénzjutalmat. Az alapítvány az idén első alkalommal tanárokat is kitüntetett. A gimnáziumból két oktató, Fabó Éva és Hornyák Pál részesült elismerésben. Az alapítvány a magyar tannyelvű alapiskola pedagógusai közül Szekeres Ilonának adományozott pénzjutalmat. Nyáron új épületbe költöztek a gimnázium magyar tagozatának diákjai. A tizenegy osztályban tanuló mintegy 280 növendék az egyházi alapiskola volt helyiségeiben, a Nyárhíd utcai épületben kezdte meg a 2001/2002-es tanévet. Az épületben az oktatók számítógépes tantermet létesítettek. A gépeket a Rákóczi Szövetségtől kapták. Halzl József, a Rákóczi Szövetség és az Illyés Közalapítvány elnöke a díjkiosztó ünnepségen adta át az ajándékozási szerződést Tóth Sándor gimnáziumigazgatónak. A Rákóczi Szövetség eddig kilenc számítógépet adományozott a magyar tagozatnak, a közeljövőben pedig újabb négy számítógépet szállítanak az iskolába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?