Remíz helyett – jó irány a Garázsmenet

<p>Fiatal költők első köteténél máshoz szoktam. Nagyot akaráshoz, mindent megmutatni vágyáshoz. Ehelyett nagyon kellemes meglepetésként ért Fehér Renátó Garázsmenet című debütálása.</p>

Végtelenül tiszta könyv, út és visszaút keresése otthonhoz és hazához, egy elszakadni és ragaszkodni vágyó fiatal férfi kristálykemény önvallomása. Anyának, apának, szeretőnek, hazának szóló vallomás. Hiteles, szép, súlyos, elgondolkodtató alanyi költészet, benne némi váteszi vágy, kikacsintás az iróniára és az öniróniára. Közel negyven vers – elég is egy nagyon jó bemutatkozáshoz! Fehér Renátó Garázsmenete jól szerkesztett, pontosan súlyozott kötet. Jól építkezik, szépen adagolja a témákat. A mondanivalóját nem kódolja a költő, hanem jó érzékkel mutatja, de mégsem rohanja le őszinteségével az olvasót. Benne van ebben a kötetben a szerző precíz arányérzéke, a tudatos rejtőzködés és megnyilatkozás taktikája, ami egyszerre teszi védetté és kiszolgáltatottá a vers íróját és a vers olvasóját is. Aki szinte bele se gondol, de máris behelyettesíti magát. Saját anya, apa, szerető, halál és csalódás élményeit éli meg, s ettől jó ez a poétika, ettől erősek Fehér Renátó versei. Meg az ilyen soroktól: „Reggelente korán kelek, hogy / előkészüljek pontosan szeretni azt, / aki megbékélne törött felemmel.” Ha pedig hazáról, hazakeresésről beszélünk, akkor bátran idézem a sok jó sor közül ezt: „Haza az, ami a markomban is elfér.” Szinte már programvers a Random-ország című opus. Mindegyik sora hazafogalmazó, meghatározó, s még ha poétikailag néhol meg is csuklik, el is veszti a feszességét, széthullatja a ritmusát, ez a vers lehet az aktuális tükörképe egy 25 éves, magát, hazáját és életérzéseit fogalmazó mai magyar költőnek és gondolkodónak. Aki álmában a Szabadság hídra mászva, József Attila lelkületét, vehemenciáját magára véve értünk haragszik. Arcunkba mondja, hogy ez Random-ország: „A költségtérítések, pártfinanszírozások, tanácsadói szerződések országa.” Jó irány a Garázsmenet, csak ne maradjon Fehér Renátó a remízben, csak fussa még a pályáját soká. Fehér Renátó: Garázsmenet. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2014. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?