Programtár: Újévi koncertek

képA

Az ünnepek tele vannak megnyugtató ismétlődésekkel: ilyen biztos pontot jelentenek a január elsején megrendezett újévi hangversenyek. Pozsony, Budapest és Bécs szimfonikusainak kínálatát mutatjuk

A SZLOVÁK FILHARMÓNIA SZILVESZTERI ÉS ÚJÉVI KONCERTJEI

Opera- és operettáriák szerepelnek a Szlovák Filharmónia koncertprogramjában az év utolsó és a jövő év első naján: Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Franz von Suppé és Gejza Dusík műveiből csendülnek fel részletek. A koncerten elsőként Johann Strauss A denevér című operettjének nyitánya és szintén a műből származó Adél dala hangzik fel. Lehár Ferenc művei közül a Paganini című operett egyik részletét tűzték programra, de egyebek mellett Kálmán Imre Csárdáskirálynője és Strauss nagy klasszikusa, a Kék Duna keringő sem hiányzik a repertoárból. A karmesteri pálca az egyik legkiválóbb szlovák dirigens, Peter Valentovič kezében lesz. A filharmonikusok kíséretében Eva Bodorová és Miroslav Dvorský énekelnek, a koncerten a filharmónia énekkara is közreműködik. Az ünnepi koncertprogramot három alkalommal játsszák.

Helyszín: december 31. és január 1., vasárnap 16.00 és 19.00 és hétfő 19.00
Időpont: a pozsonyi Szlovák Filharmónia koncertterme

A MÜPA ÚJÉVI HANGVERSENYE

A Müpa Joseph Haydn A teremtés című oratóriumát tűzte műsorra. Haydn 1797–98-ban alkotott nagyszabású kompozícióját ezúttal két külföldi és egy magyar szólista tolmácsolja: a német szoprán, Mojca Erdmann, a tenor, Rab Gyula és a német-brit lírai bariton, Benjamin Appl. Haydn remekműve Fischer Ádám ihletett vezényletével csendül fel. Miért is olyan népszerű Haydn oratóriuma újév napján? A teremtés arra is biztat, hogy vegyük észre a világ kimeríthetetlen változatosságát, így újévi fogadalmainkhoz is inspirációval szolgálhat. A koncertet online is közvetítik.

Helyszín: a budapesti Müpa
Időpont: január 1., hétfő 19.30

A BÉCSI FILHARMONIKUSOK ÚJÉVI KONCERTJE

A világ valószínűleg leghíresebb koncertjét több mint 90 országban közvetítik televízión, milliós közönség számára. Aki élőben szeretné hallgatni őket, annak szerencsére is szüksége van, mert a jegyek iránt évről évre hatalmas az érdeklődés. Azok, akik Bécsben tartózkodnak újév napján, ellátogathatnak a bécsi Stephansplatzra, ahol élő szabadtéri közvetítés formájában követhető az előadás. Az idei újévi koncertet Christian Thielemann német karmester vezényli a Musikverein Aranytermében. A programot a Bécsi Állami Balettiskola előadásai egészítik ki. 

Helyszín: a bécsi Musikverein
Időpont: január 1., hétfő 11.15

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?