Próbálják menteni a menthetőt

fff

Nemrég még az Oscar-díj előszobájaként emlegette a világ, tavaly azonban Hollywood hátat fordított a Golden Globe díjnak. A botrány közvetlenül a díjátadó előtt verte a legnagyobb hullámokat. Most új struktúrával próbálkoznak az illetékesek.

Egy befektetési társaság, az Eldridge Industries készül átvenni a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szövetségétől (HFPA) a szervezési teendőket, különös tekintettel a jótékonysági akciókra. Korábban ugyanis a HFPA tagjai egymás között osztották szét a különböző forrásokból megszerzett adományokat, olyan agyafúrt módon, hogy jogilag támadhatatlanok voltak a tranzakciók.

Szintén új fejlemény, hogy a díjról döntő zsűritagok köre kibővül és sokszínűbb lesz – ez szó szerint értendő, mivel a szervezetnek eddig még sosem voltak színes bőrű tagjai, pedig 79 éve működik már. A harmadik kifogásolható dolog, amely miatt a HFPA a sajtó kereszttüzébe került, a tagok megvesztegethetősége volt, amiről viszont szó sem esett a mostani nyilatkozatban.

Már korábban többen bírálták a szervezetet amiatt, hogy elfogadja a nagy stúdiók „figyelmességeit”. Luxusutazások forgatási helyszínekre, soron kívüli sztárinterjúk, meghívások előkelő premierpartikra – ez mind belefért a működésükbe. Fontos, hogy a Golden Globe-gála az év első nagy hollywoodi eseménye, még az Oscar-díj-kiosztó előtt, vagyis aki láttatni akarta magát, az általában ott legyeskedett a HFPA-tagok körül. A Los Angeles Times szerint azért válhatott ennyire fontossá ez a szervezet, mert mindössze 86 tagú, azaz könnyebben megkörnyékezhető volt, mint az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia, a maga tízezer tagjával. Az Aranyglóbuszokról ráadásul még csak nem is a legelismertebb, szakmailag legfelkészültebb újságírók döntöttek, hanem valamiféle titokzatos elit, ahová nagyon nehéz volt bekerülni. Nem elég, ha valaki külföldön született és filmes újságíróként, filmkritikusként dolgozik Los Angelesben. De ez nem is volt feltétel, hiszen a társaságban megtalálhatóak volt szépségkirálynők, impresszáriók vagy azok családtagjai, szóval olyanok, akik egy sort sem írtak még filmekről, viszont jól helyezkedtek és befolyásos barátokra tettek szert.

A botrány egy bírósági perrel indult 2020 augusztusában: egy Kjersti Flaa nevű norvég filmes újságírónő beperelte a szervezetet, amiért többszöri próbálkozás után sem vette őt fel soraiba, annak ellenére, hogy megfelelt a kiírt követelményeknek – egyébként nemcsak őt, hanem négy másik jelentkezőt sem fogadtak maguk közé. Flaa kisasszony gyakorlatilag azzal vádolta a szervezetet, hogy illegális kartellként működnek, távol tartják a képzettségben és tapasztalatban is megfelelő jelentkezőket, ezzel ellehetetlenítik az újságírók hozzáférését a hollywoodi sajtóeseményekhez. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben a HFPA tagjai megkérdőjelezhető anyagi támogatásokhoz jutnak azoktól a filmstúdióktól, tévéhálózatoktól és hírességektől, akiknek aztán díjakat osztogatnak.

A felhábodás hulláma olyan magasra csapott, hogy Tom Cruise visszaadta eddigi három Golden Globe díját, Mark Ruffalo és Scarlett Johansson pedig a gála bojkottjára szólította fel a színészeket. Az NBC csatorna lemondta a 2022-es díjátadó hagyományos televíziós közvetítését, méghozzá egy héttel a gála előtt. (A győztesek nevét a HFPA végül a Twitteren hozta nyilvánosságra.) Tévéközvetítés nélkül pedig semmilyen díj nem érdekli a nagyközönséget – főleg, ha ennyien megkérdőjelezték a mögötte álló szervezet hitelességét.

Az említett új vállalati modellt a HFPA tagjai szavazták meg. A döntés értelmében az újságíró-szövetség nonprofit szervezetként folytatja jótékonysági tevékenységét, és jótékony célokra gyűjt majd adományokat.

Az Eldridge Industries Todd Boehly milliárdos üzletember irányítása alatt áll, aki tavaly óta a HFPA ideiglenes vezérigazgatója, és ő maga javasolta ezt a döntést. A változtatás révén a szervezet irányítása és a díjak odaítélése különböző csatornákon keresztül történik majd, vagyis az érdekek elvileg nem kapcsolódhatnak össze.

Az újságíró-szövetség a válság megoldása érdekében működése átláthatóságának növelésére és tagságának bővítésére tett ígéretet. Tanácsadókat alkalmaztak, új elnökséget választottak, a tagság sokszínűbbé tétele pedig tavaly óta folyik. A közleményében hangsúlyozták, hogy 2023 januárjában készülnek a fennállásuk 80. évfordulójának megünneplésére, a gála megrendezésének részleteit azonban még nem hozták nyilvánosságra. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az NBC megenyhült-e már, vagy továbbra sem hajlandó közvetíteni a gálát.

Egyébként felejtsük el a szlogent, hogy ez a díj az Oscar előszobája. A statisztikák ugyanis többnyire mást mutatnak. Azokban az években, amikor született néhány korszakalkotó film, nagyjából egyezett a győztesek listája, kiegyensúlyozott mezőny esetén azonban óriási eltérések mutatkoztak. A leglátványosabb példa erre az Emily Párizsban című Netflix-sorozat, amelynek producereiről kiderült, hogy harminc HFPA-tagot örvendeztettek meg egy kétéjszakás párizsi luxusutazással, amelyet követően a sorozatot rögtön két Golden Globe-ra jelölték.

Felmerülhet önökben a kérdés, hogy miért érdekes számunkra ez az ügy, amely itthonról nézve nagyon távolinak tűnik. Nos, az itteni nézők elé is a nemzetközi piacon futtatott filmek kerülnek, ezért a számunkra legálisan elérhető filmes, tévés tartalmak választékára ezek az események nagyon is komoly hatással vannak. A Golden Globe évtizedek óta a nemzetközi filmes piac egyik fontos intézménye volt, és jelenleg senki sem tudja, az marad-e jövőben is. Hollywood ugyanis hátat fordított a Golden Globe-nak. Egyszerűen azért, mert hirtelen minden fontos filmes demonstrálni kívánta, hogy a szakmai színvonal és a verseny tisztasága előbbre való számukra az üzleti érdekeknél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?