Premier Kassán és Komáromban

Kassa/Komárom |

<p>Mindkét színházunkban premiert tartanak ma este hét órakor: a Komáromi Jókai Színházban az Anconai szerelmesek című zenés játékot mutatják, melyet a Vajda Katalin – Fábri Péter – Valló Péter szerzőhármas jegyez, a kassai Thália Színházban pedig az ír Martin MacDonagh Leenane szépe című darabját tűzik műsorra.</p>

Az 1997-ben született Anconai szerelmesek a budapesti Radnóti Színházban tartott premier óta igazi sikerszériát futott be. Játszották Nyíregyházán, Egerben, Székesfehérvárott, Békéscsabán, Miskolcon és Kassán. A ma este bemutatásra kerülő komáromi előadást Lévay Adina m.v. rendezte. Valló Péter rendező eredetileg egy korabeli reneszánsz komédiából akart zenés darabot készíteni, néhány hetvenes évekbeli olasz slágerrel. Ám a reneszánsz komédia szerkezete, stílusa, története ellenállt minden változtatásnak. Végül Vajda Katalin írt egy „mintha” reneszánsz komédiát, amely dramaturgiai felépítésében reneszánsz, témájában és nyelvezetében már modern volt. Fábri Péter szerezte az olasz slágerek magyar dalszövegeit, és elindult hódító útjára a zenés játék.

– Eszembe jutott, mi lenne, ha nem hagynánk a történetet az eredeti miliőben, hanem visszafelé stilizálnánk időben. Vajon működike egy fordított aktualizálás? Így jött a barokk színházi eszköztár, az opera világa. A tér végül is adta magát. A Goldoni-korabeli színház alapelvét követtük – perspektivikus tér, festett háttér. A figurák elrajzoltak, karikatúraszerűek, a commedia dell’ arte prototípusainak mintájára. Ebből alakult ki a játékstílus – nyilatkozta Lévay Adina rendezőnő.

– Ez egy színészparádé, ezt kell szolgálni, hogy jól érezzék magukat a színészek, és merjenek szélsőségesek lenni. Ez jutalomjáték a színésznek, kacagásra készült, hát akkor próbáljunk meg igényesen nevettetni – mondta Krámer György m.v., Harangozó-díjas táncművész, koreográfus. Mit tart szerepéről Majorfalvi Bálint, Luigi Del Soro alakítója? – Imádom, ha körülöttem nevetnek, imádok ilyen könnyed vígjátékokban játszani. Ebben a műfajban nem lehet kamuzni. Gyorsan lebuktatja a színészt – jegyezte meg az idei évadban Komáromba szerződött színész. Tomao Nicomacot Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója, rendező, színművész játssza. – Ezt a stílust nagyon szeretem. A díszlet, a jelmezek is jók. Biztos vagyok benne, hogy valamennyien lubickolni fogunk a szerepeinkben – reménykedik a vendégművész. A zenés játék további szereplői: Tar Renáta, Holocsy Krisztina, Ollé Erik, Holocsy Katalin, Olasz István, Bandor Éva, Varsányi Mari, Nagy László.

Korognai Károly, a kassai Thália Színház főrendezője a Leenane szépe bemutatója kapcsán elmondta: „Ez a darab azért kerül előadásra, mert a színészeknek és elsősorban három színésznek kerestem szerepeket. Konkrétan Kövesdi Szabó Máriának, Nagy Kornéliának és Ponty Tamásnak. Mind a hárman más helyzetben vannak. A negyedik szerep is egy nagyon erős szerep, melyet Bocsárszky Attila játszik. Úgy gondolom, egy színház életében kell, hogy legyenek olyan pillanatok, amikor igenis színészekre választunk ki darabokat”. A főrendező hozzátette: már nem bánja, hogy tavaly éppen ennek a darabnak a bemutatója maradt el, mert idén jó helyet kapott a színház repertoárjában. A harmincas évei végén járó Martin MacDonagh-ot a kortárs dráma csodagyerekének tartják, több díj birtokosa. „A Leenane szépe MacDonagh első színdarabja, nyolc nap alatt írta egy kézikönyv alapján, ami arról szólt, hogyan kell színdarabot írni. Elképesztően jól sikerült neki. A darab csak kisebb országokban szólal meg, még Angliában sem mutatták be, mert nem is értik meg. A kisebbségi érzés nem működik a nagy országokban. Maga a színdarab megköveteli, hogy hipernaturalista módon adják elő, de jókora adag költészet is járul hozzá” – nyilatkozta Korognai, aki elmondta, a színészek már a próbafolyamat második hete után remekeltek.

Akik arra kíváncsiak, miről is szól a darab, dióhéjban így foglalhatjuk össze: „A Leenane szépe a harmincas éveiben járó, lassan vénkisasszonnyá savanyodó Maureen és zsarnoki természetű anyja, Mag történetét meséli el. Mi történik, ha két érzelmileg sérült nő eseménytelen, acsarkodással kitöltött életébe betoppan egy férfi? Vajon beteljesülhet-e Maureen életének első és utolsó szerelme?” (szél, mm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?