Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál

A tavasziakkal szemben télire tervezték, tavaly aztán a kelleténél is téliesebbre sikeredett. A Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál első napján a kitartó hóhullás miatt szinte csak gyalog lehetett megközelíteni a szemle helyszínét, a Ster Century Cinemast.

A tavasziakkal szemben télire tervezték, tavaly aztán a kelleténél is téliesebbre sikeredett. A Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál első napján a kitartó hóhullás miatt szinte csak gyalog lehetett megközelíteni a szemle helyszínét, a Ster Century Cinemast. Ennek ellenére a multiplex aulája reggeltől estig tömve volt emberekkel – és vetítőtermei is nagyrészt megteltek. A Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál iránti érdeklődést a rossz idő se szorította vissza. Azt ugyan nem lehet előre tudni, hogy idén a tél november 29. és december 7. között enyhe vagy szigorúbb lesz-e hozzánk, azt viszont már biztosra vehetjük, hogy ebben az időpontban ismét lesz Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál, hasonló rendezői koncepcióval, mint tavaly, bár néhány újítással. Például, hogy a fesztiválnak ez évtől elnöke is van, Milan Kňažko személyében, aki a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, mindent megtesz, hogy nemzetközi kapcsolatait a fesztivál elismertségének emelése, s egyben annak a fiatal, 18 és 35 év közötti rokonszenves nemzedék tagjainak az érdekében használja ki, akik leginkább látogatják a filmfesztiválokat. A legnagyobb újítása a fesztiválnak – és bizonyára elismeréssel fogadja majd a közönség –, hogy az Európai Filmakadémia díjára benevezett harmincnyolc film közül tizennyolc opust a pozsonyi szemlén is bemutatnak, köztük Dettre Gábor Felhő a Gangesz felett és Kamondi Zoltán Kísértések című filmjét. A fesztivál fő szekciója ezúttal is az első- és másodfilmes rendezők versenye lesz, akik között ismét lesz jó pár ázsiai filmes. Huszonkét filmet bírál majd el a nemzetközi zsűri Julie Delpy francia színésznő elnökségével. Újítás, hogy a versenyszekció filmjei előtt egy-egy rövid játékfilmet is vetítenek majd. E műfaj első alkalommal került be a szemle kínálatába: s körülbelül ötven opust láthat a pozsonyi közönség. Ismét része lesz a fesztiválnak a független filmek szemléje – ezeket idén is Martin Ciel válogatta. A Zoom szekcióba ezúttal a mexikói film, a Fókuszba pedig a német film új hulláma került be. Egy biztos vendége már lesz a fesztiválnak, mégpedig egyenesen Los Angelesből, Roger Corman, akinek filmjeiből válogatást mutatnak be.

Megemlékezni és ünnepelni is fog a Pozsonyi Nemzetközi Fesztivál. Pasoliniról – évfordulója kapcsán – egy ritkán látott portréfilmet nézhetünk meg. Dušan Hanák hatvanötödik születésnapja alakalmából pedig megtartják a harminc éve forgatott, hányatott sorsú Egy régi világ képei ünnepi bemutatóját. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?