Pozsonyi magyar sikertörténet

Pozsony |

<p>A Hlava XXII nevű vendéglátó-ipari egység egyáltalán nem a huszonkettes csapdája, bár az ott szereplő, és általában nem sokkal kezdés előtt befutó magyarországi sztároknak legtöbbször nincs alkalmuk aprólékosan lepróbálni rövidke repertoárjukat.</p>

Előzetesen csupán annyit tudnak, hogy a vendéglátó Deja vu zenekar megtanult tőlük pár számot, és azokat közösen adják majd elő a vendéggel folytatott „talkshow” után. Az ötletgazdát, Strieženec Sándor zenekarvezetőt kérdeztük a kezdetekről, a jelenről és a jövőről.

Hogyan jött a klub ötlete?

Annak idején két impulzus vezényelt, amikor kitaláltam a Deja vu klubot. Egyrészt én még emlékeztem a régi pozsonyi JAIK-klubestekre, kicsit azt a hagyományt szerettem volna feleleveníteni. Másrészt az akkor induló zenekaromnak a Deja vu-nak szerettem volna fellépési lehetőséget biztosítani. A klubestek 30-40 fős közönséggel indultak. Első vendégeink között fogadtuk Grendel Lajos írót, de jöttek politikusok, közéleti emberek is. A Deja vu klub népszerűsége akkor ugrott meg, amikor a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete „belépett” a képbe. Ők azóta anyagilag, erkölcsileg és a reklámozás terén is támogatják a klubot, így tudtunk magyarországi vendégeket meghívni.

Ki mindenki fordult meg a klubban az évek során?

Első magyarországi zenészvendégünk Gerendás Péter volt, nagy sikert aratott. Egyébként ő az egyedüli előadó, akit másodszor is visszahívtunk. Azóta rengetegen jártak nálunk, köztük volt Hernádi Judit, Soma, Vikidál Gyula, Varga Miklós, Szalóki Ágnes, Lovasi András, Geszti Péter, Somló Tamás, Kiss Tibor, Novák Péter, Hajós András. Talán egyszerűbb lenne felsorolni azokat, akik még nem voltak nálunk. Emlékezetes számomra a fiatalon elhunyt Kaszás Attila szereplése. Nem volt hajlandó a színpadon szerepelni, kiállt a terem közepére, még csak mikrofont se kért, s Petőfi- verseket szavalt. Frenetikus sikert aratott… Hazai művészeket is gyakran vendégül láttunk, így fellépett nálunk Pavol Hammel, Szidi Tobias, Kassai Csongor, Peter Lipa, a bluest játszó Erich „Bobos” Procházka, és akusztikus verzióban játszott nálunk a Rómeó Vérzik együttes is. Az egyik célunk volt, hogy teret adjunk az amatőr előadóknak, együtteseknek. Bemutatkozott nálunk az Expired Passport a Kicsi hang, a Borostyán és a Vándor együttes, de fellépett például a Felvidéki Rockszínház társulata is.

Mik a további tervek? Kivel kezdődik az idei, jubileumi Deja vu-évad?

Szeptember 21-én, azaz holnap este a vendég a komáromi Borostyán verséneklő együttes lesz. Ők már évekkel ezelőtt felléptek nálunk, mostani szereplésük apropója, hogy idén 25 éves a csapat. Amúgy is úgy gondolom, hogy vissza lehet hívni a már régebben szerepelt előadókat, hiszen a közönség időközben alaposan kicserélődött. Vendégünk lesz továbbá Tóth Kálmán „Kami”, a József Attila Ifjúsági Klub vezetője, aki a most kezdő, elsős diákságnak, de persze nemcsak nekik, beszél a JAIK jelenéről, jövőjéről.

Kikből áll a mostani közönség?

Szorosan együtt dolgozunk a JAIK-kal, ők toborozzák a diákságot, létezik egy e-mail lista, azon keresztül értesülnek az akciókról. Ide egyébként bárkit felveszünk, s akkor biztosan megtudja a klubestek időpontját. Van egy hűséges „felnőtt” törzsközönségűnk is, ők a sajtóból értesülnek a klubestekről. Most egy kis szervezési változás előtt állunk, a gyengébb hónapokban, a vizsgaidőszak idején néhány klubestet Pozsonyon kívül tervezünk megejteni. Várjuk tehát a befogadó szervezeteket, az érdeklődő közösségeket Dél-Szlovákia más régióiból is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?