Pozsony ismét a cirkusz fővárosa

Pozsony |

<p>Nagyszabású megnyitóval ma 20 órakor kezdődik a fővárosban a Cirkul&acute;art nevű újcirkusz-fesztivál, amely a műfaj egyetlen hazai seregszemléje.</p>

Az eddigi hat évfolyamtól eltérően idén nem a Medikuskertben zajlanak az események egyetlen hétvégén át, hanem egész hónapban, zárt helyszíneken, javarészt színházakban, ahol hetente két egymást követő napon mutatják be ugyanazt a produkciót a műfaj élvonalához tartozó brazil, finn, francia, svéd, olasz és hazai artisták.

A szervezők azért döntöttek a helyszín- és struktúraváltás mellett, mert a meghívott előadások zöme éppen olyan közel áll a színház és a mozgásszínház világához, mint a cirkuszművészet legmodernebb ágához, amelyben a mutatványokhoz a legtöbbször sztori is társul. Ezek a produkciók általában speciális világítást és színpadtechnikát igényelnek, ezért nehezebb és költségesebb őket megvalósítani egy szabadtéren felállított cirkuszi sátorban, mint egy jól felszerelt színházteremben. Tavaly már kipróbálták helyszínként a Régi vásárcsarnokot, ahol idén is lesznek előadások, csakúgy, mint az Eurovea bevásárlóközpontban, ahol általában részleteket mutatnak be egy-egy esti produkcióból, kedvcsináló jelleggel, illetve kevesebb technikai apparátust igénylő művészek kapnak ott helyet. A rendezvény megnyitója, valamint zárása, az utcai artisták és mutatványosok június elejére tervezett seregszemléje ingyenes lesz. A cirkuszfesztivál utolsó három napjának helyszíne a Fő téri régi városháza udvara lesz, ahol a világ számos országából érkező utcai mutatványosok népszerűsítik ezt a műfajt, amely Nyugat-Európa nagyvárosaiban évek óta rendkívül elterjedt, tájainkon azonban ritkábban találkozni vele.

A ma esti megnyitón a Hollandiában működő, artistákat, bohócokat és zenészeket is foglalkoztató Cirque du Platzak társulat „avantgárd” légtornászai lépnek fel az Eurovea előtti téren. A nyaktörő mutatványokat humorral fűszerező előadás során nemcsak elkápráztatják a közönséget, hanem egy történetet is elmesélnek.

A szervezők fáradozásának köszönhetően a Cirkul´art mára tagja lett a Circostrada Network nevű nemzetközi hálózatnak, azaz a szlovák főváros felkerült a nemzetközi újcirkusz-térképre. A részletes programot a következő internetes oldalon találják meg: www.cirkulart.sk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?