Pontatlanul nem érvényes

December 31-éig kell postára adniuk vagy személyesen leadniuk kérvényüket azoknak a pályázóknak, akik a 2002-es év kulturális rendezvényeire, tevékenységeire kérnek támogatást a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának célalapjaiból, egyebek között a kisebbségi kultúrára szánt célalapból is.

Jarábik Gabriella: „Ha a pályázó nem biztos a dolgában, inkább érdeklődjön, mi a teendő, mert december 31-e után már nem lesz lehetőség az esetleges hibák kijavítására.”Dömötör Ede felvétele A kisebbségi kultúrák célalapja a jövő évben – az idei esztendőhöz hasonlóan – 50 millió koronát oszthat szét. (Ebből a célalapból a minisztérium elsősorban az élő kultúrát támogatja, illetve főként az országos versenyek folyamatosságát igyekszik biztosítani.)

A részletes pályázati felhívást lapunk keddi számában közöltük.

Ahhoz, hogy a pályázónak jó esélyei legyenek a támogatás megszerzésére, nem elég csupán időben elküldeni az adatlapot. Ha nincs helyesen kitöltve vagy hiányos, a szakmai bizottságok nem bírálhatják el, nem javasolhatják támogatásra. Jarábik Gabriella, a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma Kisebbségi Kultúrák Főosztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy bár minden évben több helyszínen is adnak útmutatást a pályázatban érdekelteknek arról, hogyan kell kitölteni az adatlapokat, tavaly a pályázatok 60 százaléka nem felelt meg az előírásoknak, vagyis eleve nem került be a támogatásra esélyesek közé.

Mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmet arra, kik nem pályázhatnak: a kulturális minisztérium célalapjaiból az önkormányzatok és az állami kulturális intézmények (a lap- és könyvkiadók kivételével) nem kaphatnak támogatást. Érdemes számba venni azt is, melyek azok a hibák, amelyeket a pályázók a leggyakrabban elkövetnek.

Jarábik Gabriella tájékoztatása szerint nagyon sokszor nem teljes az adatlapon feltüntetett cím. A polgári társulások többnyire feltüntetik ugyan a címüket, ám emellett fontos az is, hogy megadják egy kapcsolattartó személy telefonszámát (lehet munkahelyi vagy otthoni), címét is, amelyen utolérhető, és amelyre, ha sikeresen pályáztak, a szerződést is eljuttathatja a minisztérium. Idén ugyanis számos esetben előfordult, hogy a pályázó által megadott címen a minisztériumból elküldött pályázati szerződést hónapokig nem vette át senki. Addig azonban, amíg a sikeres pályázó nem küldi vissza az aláírt szerződést, a minisztérium nem utalhatja át a megítélt támogatást. Szintén gyakori hiányosság, hogy a pályázó nem csatolja a kérvényhez a szükséges mellékleteket. A társulások többnyire az alapszabályzatot felejtik ki.

Ha egy pályázó több rendezvényre kér támogatást, minden egyes rendezvényt külön kérvényben kell feltüntetni. Tehát nem lehet egész éves tevékenységre egy kérvényben támogatást kérni. Ez ugyanis szintén gyakran előfordul. Ha például egyazon rendezvény többször ismétlődik, akkor is minden egyes időpontra külön kell kérvényezni a támogatást.

Ugyancsak fontos információ, hogy idén új adatlapok készültek, vagyis a jövő évre szóló pályázatokat már ezeken az új nyomtatványokon kell beküldeni. A nyomtatványok letölthetők a kulturális minisztérium honlapjáról (www.mksr.sk, www. culture.gov.sk), vagy levélben is kérhetők.

Jarábik Gabriella elmondta: a kisebbségi kultúrák főosztályának munkatársai szívesen nyújtanak tájékoztatást mindazoknak, akiknek segítségre van szükségük az adatlapok kitöltésében. A főigazgató véleménye szerint kifizetődőbb inkább többször érdeklődni, kérdezni, ha a pályázó nem teljesen biztos a dolgában, hogy megfelelően töltötte-e ki a kérvényt. A pályázók személyesen a minisztérium Sznf téri székházában, a Kisebbségi Kultúrák Főosztályán vagy a 02/593-91-445, 593-91-444, 593-91-443-as telefonszámokon kérhetnek útmutatást naponta reggel nyolctól este fél hatig. Érdemes élni a lehetőséggel, mert a pontatlanul vagy hiányosan beküldött kérvényekkel a pályázók saját magukat fosztják meg az esélytől, hogy támogatást kapjanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?