Kultúra

Picasso után jönnek Gadányi Jenő festményei

GULYÁS ZSUZSANNAEsztergom. Pablo Picasso alkotásai után hamarosan Gadányi Jenő festményeit csodálhatják meg az érdeklődők az Északi Kanonoksor kiállítótermében.A bazilika szomszédságában található kiállítóhelyiségnek már állandó törzsközönsége van.
ÚJ SZÓ ONLINE

2010. szeptember 29. 19:00

GULYÁS ZSUZSANNA

Esztergom. Pablo Picasso alkotásai után hamarosan Gadányi Jenő festményeit csodálhatják meg az érdeklődők az Északi Kanonoksor kiállítótermében.

A bazilika szomszédságában található kiállítóhelyiségnek már állandó törzsközönsége van. A visszatérő vendégeken kívül szakmai körökben is elismerően nyilatkoznak azokról a kollekciókról, amelyeket korábban csak Budapesten, illetve európai nagyvárosokban láthattak a művészetkedvelők. A szervezők állítása szerint korábban többen meglepődtek a nagyszabású táraltok láttán, viszont a Picasso-bemutató idején már sokan úgy érkeztek Esztergomba, mint a legnagyobb klasszikusokat bemutató kiállítások zarándokhelyére.

Esztergomban öt éve indult a klasszikus festőket bemutató kiállítássorozat. 2005-ben elsőként a spanyol szürrealista alkotó, Salvador Dalí képeit láthatta a közönség. 2008-ban Munkácsy Mihály képeiből összeállított kiállítás vonzotta a látogatókat, majd Francisco de Goya litográfiáiban gyönyörködhettek az esztergomiak és a városba látogatók.

2008-ban ünnepelte 75. születésnapját Vincze László festőművész, aki 1956 után költözött Esztergomba. Életművét mutatatta be a tiszteletére megrendezett kiállítás. Tavaly Marc Chagall alkotásaiból nyílt tárlat Esztergomban. A francia géniuszt a magyar „barbár zseni”, Aba-Novák Vilmos kiállítása követte. Április 7-én az Esztergomban élő, 80. születésnapját ünneplő Andráskó Istvánt köszöntötte a város. Andráskót Pablo Picasso váltotta az Északi Kanonoksor kiállítótermében. Ez a kiállítás közel annyi látogatót vonzott, mint korábban a Chagall- vagy a Goya-tárlat.

Gadányi Jenő budapesti festőművész hagyatéka 1979-ben került Esztergom tulajdonába. A készülő tárlat fő mentora Horváth István, a Balassa Bálint Múzeum igazgatója, a hagyatéki kollekció őrzője. Gadányi Jenő 1896-ban született. 1923-ban szerzett művészi és tanári diplomát. Mestere anyai nagybátyja, Vaszary János volt. Gadányi 1927-ben eljutott Párizsba. A francia művészek és Vaszary színgazdagsága is hatott egyéni stílusának alakulására. Elsősorban tájképeket, csendéleteket festett. Festményein szokatlan álomvilág tükröződik. A 20. századi magyar festészet egyik meghatározó, mindvégig a maga útját járó egyénisége volt.

Önnek ajánljuk

Közös lista pártelnök nélkül?

El-selejtező - Döntetlennel várja a hazai visszavágót a Ferencváros

Frissítve

Villám csapott több kirándulóba a Tátrában, egy turista meghalt

Nem valószínű, hogy károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék

Az ötödikesek novemberben, a kilencedikesek áprilisban írnak tesztet

Sikeres díjlovaglás, jön a fogathajtás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?