Kultúra

Pénteken adják át a Turczel Lajos-díjat

Ipolyszalka | Pénteken rendezik meg a Turczel Lajos-díj átadásával egybekötött tudományos és ismeretterjesztő irodalmi konferenciát.
author
Juhász Katalin

2014. november 5. 14:10

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a község önkormányzata minden évben megemlékezik Ipolyszalka szülöttéről, akit szülőfalujában helyeztek örök nyugalomra. A konferenciát és a díjkiosztót minden alkalommal összekötik sírhelyének megkoszorúzásával.
 
Az idei konferencia is megemlékezéssel kezdődik. Helyszíne az ipolyszalkai temető, ahol 10 órakor koszorúzzák meg Turczel Lajos nyughelyét. A konferencia 10.45-kor az ipolyszalkai alapiskolában folytatódik. Józsa János polgármester köszöntője után a konferenciát Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke nyitja meg. 11 órakor Sándor Anna nyelvész, a nyitrai Konstantin Egyetem docense és tanszékvezetője tart előadást a tájszótárírás elméletéről és gyakorlatáról a szalkai nyelvjárás alapján. Őt Simon Szabolcs nyelvész (SJE TKK, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék) követi, aki a magyar–szlovák kétnyelvűségről és szótárakról tart előadást, majd Görözdi Judit, a Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekciójának elnöke ad elő. 12.20-kor Hodossy Gyula adja át az idei Turczel Lajos-díjat, Bolemant Lilla szerkesztő, újságíró mond laudációt.
 
„A Turczel Lajos-díj a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának díja, melyet minden évben a Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekció vezetőségének javaslatára a mindenkori választmány ítél oda. Nem szépirodalmi – tehát nem szépprózai vagy lírai – munkásságáért minden szlovákiai író megkaphatja. A díj Turczel Lajost ábrázoló emlékplakettből, díszoklevélből és pénzjutalomból áll. A pénzjutalmat Ipolyszalka önkormányzata adja” – tájékoztatta lapunkat Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának titkára.
 
Hogy ki kapja meg idén a díjat, az csak a pénteki díjátadón derül ki. Korábban Vadkerty Katalin, Koncsol László, Kubička Kucsera Klára, Szeberényi Zoltán és Zeman László részesült a kitüntetésben.
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Fotó: Kovács Mariann

„Ukrajna mindig arra törekedett, hogyan ne váljon eurázsiaivá”

husznohárom

Bartalos Tóth Iveta: Huszonhárom

zaporizzsjai atomerőmű

Atomkatasztrófához vezethet a legnagyobb ukrajnai atomerőmű támadása

fresh andi

Sztárok életmódja – A kemoterápiát nagyon rosszul viselte

Újabb vadászgépeket és modern fegyvereket kaphat Ukrajna

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.