Kultúra

Pénteken adják át a Turczel Lajos-díjat

Ipolyszalka | Pénteken rendezik meg a Turczel Lajos-díj átadásával egybekötött tudományos és ismeretterjesztő irodalmi konferenciát.
Juhász Katalin

2014. november 5. 14:10

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a község önkormányzata minden évben megemlékezik Ipolyszalka szülöttéről, akit szülőfalujában helyeztek örök nyugalomra. A konferenciát és a díjkiosztót minden alkalommal összekötik sírhelyének megkoszorúzásával.
 
Az idei konferencia is megemlékezéssel kezdődik. Helyszíne az ipolyszalkai temető, ahol 10 órakor koszorúzzák meg Turczel Lajos nyughelyét. A konferencia 10.45-kor az ipolyszalkai alapiskolában folytatódik. Józsa János polgármester köszöntője után a konferenciát Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke nyitja meg. 11 órakor Sándor Anna nyelvész, a nyitrai Konstantin Egyetem docense és tanszékvezetője tart előadást a tájszótárírás elméletéről és gyakorlatáról a szalkai nyelvjárás alapján. Őt Simon Szabolcs nyelvész (SJE TKK, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék) követi, aki a magyar–szlovák kétnyelvűségről és szótárakról tart előadást, majd Görözdi Judit, a Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekciójának elnöke ad elő. 12.20-kor Hodossy Gyula adja át az idei Turczel Lajos-díjat, Bolemant Lilla szerkesztő, újságíró mond laudációt.
 
„A Turczel Lajos-díj a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának díja, melyet minden évben a Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekció vezetőségének javaslatára a mindenkori választmány ítél oda. Nem szépirodalmi – tehát nem szépprózai vagy lírai – munkásságáért minden szlovákiai író megkaphatja. A díj Turczel Lajost ábrázoló emlékplakettből, díszoklevélből és pénzjutalomból áll. A pénzjutalmat Ipolyszalka önkormányzata adja” – tájékoztatta lapunkat Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának titkára.
 
Hogy ki kapja meg idén a díjat, az csak a pénteki díjátadón derül ki. Korábban Vadkerty Katalin, Koncsol László, Kubička Kucsera Klára, Szeberényi Zoltán és Zeman László részesült a kitüntetésben.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Roman Mikulec

Vélhetően ma szavaznak Mikulec leváltásáról

Kassa Ferenc pápa

Szimbolikus bankjegy emlékeztet Ferenc pápa kassai látogatására

koronavírus-vakcina

A szegényebb országok lakói még mindig az első koronavírus-oltásra várnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.