Pénteken adják át a Turczel Lajos-díjat

Ipolyszalka |

<p>Pénteken rendezik meg a Turczel Lajos-díj átadásával egybekötött tudományos és ismeretterjesztő irodalmi konferenciát.</p>

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a község önkormányzata minden évben megemlékezik Ipolyszalka szülöttéről, akit szülőfalujában helyeztek örök nyugalomra. A konferenciát és a díjkiosztót minden alkalommal összekötik sírhelyének megkoszorúzásával. Az idei konferencia is megemlékezéssel kezdődik. Helyszíne az ipolyszalkai temető, ahol 10 órakor koszorúzzák meg Turczel Lajos nyughelyét. A konferencia 10.45-kor az ipolyszalkai alapiskolában folytatódik. Józsa János polgármester köszöntője után a konferenciát Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke nyitja meg. 11 órakor Sándor Anna nyelvész, a nyitrai Konstantin Egyetem docense és tanszékvezetője tart előadást a tájszótárírás elméletéről és gyakorlatáról a szalkai nyelvjárás alapján. Őt Simon Szabolcs nyelvész (SJE TKK, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék) követi, aki a magyar–szlovák kétnyelvűségről és szótárakról tart előadást, majd Görözdi Judit, a Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekciójának elnöke ad elő. 12.20-kor Hodossy Gyula adja át az idei Turczel Lajos-díjat, Bolemant Lilla szerkesztő, újságíró mond laudációt. „A Turczel Lajos-díj a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának díja, melyet minden évben a Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekció vezetőségének javaslatára a mindenkori választmány ítél oda. Nem szépirodalmi – tehát nem szépprózai vagy lírai – munkásságáért minden szlovákiai író megkaphatja. A díj Turczel Lajost ábrázoló emlékplakettből, díszoklevélből és pénzjutalomból áll. A pénzjutalmat Ipolyszalka önkormányzata adja” – tájékoztatta lapunkat Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának titkára. Hogy ki kapja meg idén a díjat, az csak a pénteki díjátadón derül ki. Korábban Vadkerty Katalin, Koncsol László, Kubička Kucsera Klára, Szeberényi Zoltán és Zeman László részesült a kitüntetésben. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?