Oscar: lesz vagy nem?

Február eleje óta, miután Marisa Tomei és Frank Pierson hivatalosan bejelentették az Oscar-jelöltek listáját, találgatjuk, mennyi Oscar-eső hull a legnagyobb esélyesekre, a Chicagóra, Az órákra, A zongoristára vagy a New York bandáira. A hét elején még azzal ébredtünk, hogy már csak pár nap, és minden kiderül.

Február eleje óta, miután Marisa Tomei és Frank Pierson hivatalosan bejelentették az Oscar-jelöltek listáját, találgatjuk, mennyi Oscar-eső hull a legnagyobb esélyesekre, a Chicagóra, Az órákra, A zongoristára vagy a New York bandáira. A hét elején még azzal ébredtünk, hogy már csak pár nap, és minden kiderül. Tegnap aztán minden kétséges lett: egyes információk szerint az Irak elleni háború miatt bizonytalanná vált a vasárnapra időzített Oscar-gála, de ha megtartják is, a háború mindenképpen árnyékot vet rá – a filmvilág legnagyobb ünnepsége a korábbi Oscar-show-khoz képest szerényebb, visszafogottabb lesz, nem lesz annyi pompa és ünnepélyesség, ezt a szervezők még a támadás megkezdése előtt eldöntötték. A legújabb verzió szerint az idén a sztárok nem adnak interjút mielőtt belépnek a terembe, továbbá elmarad vagy legalábbis lerövidül az igen látványos, és mindenki által várt vörös szőnyeges bevonulás – e nélkül a vörös posztós velejáró nélkül az Oscar-gála nem az, amit megszoktunk és várunk tőle. Szigorúbban szűrik majd a gálára jelentkező újságírókat, fotósokat. De maguk a főszereplők, a sztárok is alakítják, befolyásolhatják majd az ünnepség dramaturgiáját. Állítólag többen lemondták a részvételüket, ketten biztosan: Will Smith, aki ahogy jelezte, „kellemetlennek” érezné a részvételt, valamint Aki Kaurismäki finn rendező, akinek A múlt nélküli ember című opusát a legjobb nem angol nyelvű film kategóriában jelölték. Mások, akik elítélik a katonai beavatkozást, Művészek a háború nélküli győzelemért jelvényt fognak viselni. Ez az, amire előre lehet számítani. Nem lehet viszont tudni, hogy a díjazott művészek hogyan reagálnak majd az aktuális eseményekre, hiszen egyperces beszédükben szabadon szólhatnak, s esetleg a háborúval kapcsolatos véleményüket is kifejthetik. Félő, hogy a felkért díjátadók közül is lesz, aki távol marad az eseménytől. Ilyen összefüggésben Cate Blanchett neve jött szóba, akinek esetleges hiányzása azonban azzal magyarázható, hogy Új-Mexikóban forgat, s ebbéli kötelezettségei okozhatják, hogy nem jelenik meg a gála szípadán.

Akárhogy is lesz, ha megtartják az Oscar-ceremóniát, amely hetvenöt éves történelme alatt hasonló helyzetekben még nem maradt el, sem a második világháború, sem a koreai és vietnami konfliktusok miatt, fényét mindenképpen beárnyékolják az események. Furcsa érzés lesz úgy figyelni az Oscar-parádé élő televíziós közvetítését, hogy a képernyő alján folyamatosan olvashatja majd a néző a legfrissebb háborús híreket, a haditudósításokat tartalmazó teletextet. Nem semmi lesz az álomgyári valóság képernyős együttélése az iraki valósággal. Ha az utolsó pillanatban nem fújják le, nem halasztják el, s lesz egyáltalán Oscar-díjátadás vasárnap.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?