Oscar-díj - a válságról szól a legjobb dokumentumfilm

Los Angeles |

<p>A globálissá terebélyesedett pénzügyi válságért a pénzintézeteket hibáztató Inside Job című dokumentumfilmnek ítélték kategóriájában az Oscar-díjat a vasárnap esti Los Angeles-i díjátadón.</p>

"Egyetlen pénzügyi vezető sem jutott börtönbe, és ez helytelen" - kezdte köszönőbeszédét Charles H. Ferguson rendező, tapsot váltva ki a hollywoodi sztárközönség soraiból.
A politikatudományi doktorátussal rendelkező Ferguson pénzügyi alapok menedzsereit, jegybankárokat és politikai tanácsadókat interjúvol meg filmjében.
Nem mindenki volt hajlandó alávetni magát a kellemetlen, jól irányzott kérdéseknek: a Goldman Sachs vezetői posztját az amerikai pénzügyminiszteri székre cserélő Henry Paulson, aki a válság legrosszabb időszakában volt az ország pénzügyinek irányírója, nem állt például kötélnek.
"Számomra személyesen az okozta a legnagyobb meglepetést és csalódást, hogy az Obama-adminisztrációból senki sem volt hajlandó beszélni velem, még úgy sem, hogy nem készítettem róla felvételt - olyan emberek sem, akiket sok-sok éve ismerek" - mondta Ferguson a színfalak mögött.
A rendező kifejtette azt is: véleménye szerint a pénzügyi szféra olyan politikai hatalomra tett szert, hogy képes volt megakadályozni az igazságszolgáltatás normális folyamatát. Az otthonukat és állásukat elveszítő amerikaiak így jogosan csalódottak, amiért "semmi sem történt" - tette hozzá.
Az Inside Job Charles H. Fergusonnak mindössze a második dokumentumfilmje; első, 2007-es filmjében Irak amerikai megszállásának történetét feszegette.
A díjazott riválisai a brit graffitiművész Banksy Exit Through the Gift Shop című filmje, a világ legnagyobb szeméttelepe, a Rio de Janeiró-i Jardim Gramacho szemétválogatóinak világába betekintést engedő Waste Land, a földgáztermelésről szóló Gasland, valamint az afganisztáni háborús témájú Restrepo voltak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?