Nézd meg, honnan származnak a 90-es évek leghíresebb zenekarainak nevei!

R

Minden generációnak megvannak a kedvenc zenekarai, minden korszak egyedi zenei stílussal rendelkezik. Bár a dalszövegeket általában kívülről tudjuk, ritkán ismerjük az egyes zenekarok nevei mögött álló történetet.

Pearl Jam  

A Pearl Jam egy amerikai rockzenekar, amely 1990-ben alakult a washingtoni Seattle-ben a Mother Love Bone tagjaiból, amelynek énekese, Andrew Wood 1990-ben meghalt heroin-túladagolásban. Az 1990-es évek elején a grunge mozgalom (heavy metal és hard rock alapú zenei stílus) egyik kulcszenekara volt, a Pearl Jam tagjai elzárkóztak a könnyűzenei ipar szokásaitól, mint a videóklipek vagy az interjúk. A zenekar egy seattle-i étteremben kapta a nevét. A tagok azonnal megegyeztek a Pearl („gyöngy”) szóban, ami valami egyedi és ritka dologra utal. A Jam kicsit később jött, amikor Eddie Vedder gitáros részt vett egy Neil Young-koncerten, ahol úgy érezte, hogy a zenéjük úgy hangzik, mint a Jams.  

Limp Bizkit  

A Limp Bizkit egy amerikai nu-metal zenekar (az alternatív metál egy formája, amely a heavy metált különböző stílusok és műfajok elemeivel ötvözi) a floridai Jacksonville-ből. A zenekar 1994-ben alakult, és az 1990-es évek végén a jacksonville-i underground zenei színtéren vált népszerűvé. Több történet is kering arról, hogy valójában hogyan is kapta a nevét. Egyesek szerint a zenekar tagja, Fred Durst kutyájának neve ihlette őket, akit Bizkitnek hívtak, ráadásul sántított is – eszerint innen, jön a Limp szó. Maga Durst azonban azt mondta, hogy a zenekar neve véletlenül jött létre, és a célja az volt, hogy csak az igazi rajongókat vonzza a zenekarhoz.  

Weezer  

A Weezer egy 1992-ben alakult amerikai alternatív rockzenekar Los Angelesből. Több mint tízmillió albumot adtak el az Egyesült Államokban és több mint 35 milliót világszerte. Az együttes első fellépése egy Dogstar nevű zenekar koncertjén történt, melyben közreműködött Keanu Reeves színész is. A Weezer ezt követően leszerződött a Geffen Recordshoz, és felvették debütáló albumukat, a The Blue Albumot. A zenekar nevét az énekes és gitáros Rivers Cuomo választotta. Ezt a becenevet kapta az apjától még gyerekkorában A kis gézengúzok című film egyik szereplőjének neve alapján.  

Radiohead  

A Radiohead egy angol rockzenekar az oxfordshire-i Abingdonból. 1985-ben alakultak, debütáló kislemezük, a Creep 1992-ben jelent meg. Harmadik albumuk, az OK Computer (1997) hozta meg számukra a világsikert. A Radiohead a mai napig több mint 30 millió albumot adott el világszerte, és hat Grammy-díjat is nyertek. Eredetileg On a Friday volt a nevük, melyet azért választottak, mert először péntekenként próbáltak együtt zenekarként. Amikor szerződést akartak kötni, a lemezcég névváltoztatásra kényszerítette őket. Amikor megpróbáltak új nevet kitalálni, a rádióban éppen a New York-i Talking Heads egyik dalát, a Radioheadet játszották – innen jött az új név. 

Nirvana  

A Nirvana egy amerikai grunge rockzenekar volt, amely 1987-ben alakult a washingtoni Aberdeenben, Kurt Cobain és Krist Novoselic által. A Nirvana sikere népszerűsítette az alternatív rockot, és gyakran emlegetik őket az X generáció zenekarjaként. Bár a Nirvana rövid, mindössze három évig tartó mainstream karriert futott be, zenéjük megőrizte népszerűségét, és továbbra is hatással van a modern kultúrára. A Nirvana a zenekar frontemberének, Kurt Cobainnek 1994 áprilisában bekövetkezett halála után feloszlott. Érdekesség, hogy a zenekar rövid idő alatt többször is nevet változtatott, melyek között szereplet a Skid Row, Pen Cap Chew és Ted Ed Fred is, mígnem megállapodtak a Nirvana névben, amely a buddhizmus végső célját szimbolizálja. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?