Kultúra

Nem kérnek az „áthangolásból”

Budapest | A Színház és Filmművészeti Egyetem 86 hallgatójának aláírásával jelent meg egy nyílt levél, melyben elhatárolódnak intézményük kuratóriumának elnökétől, Vidnyánszky Attilától.
author
Juhász Katalin

2022. november 23. 16:10

dd
Vidnyánszky Attila           (Képarchívum)

Vidnyánszky egy rendezvényen azt mondta, az egyetem központi bázisa volt annak a rendszernek, amit a liberálisok kiépítettek maguknak, és ott utánpótlást képeztek maguknak. „Elég csak megnézni a tüntetések résztvevőit, ahol a színházi és a filmes szakma ott van az élvonalban” – fogalmazott. Szerinte azért alakult ki később „hisztéria”, mert az ő utolsó bázisukat is elfoglalták. Az intézményben jelenleg zajló oktatás kapcsán kijelentette, hogy akik ott végeznek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni. „A diákok áthangolása nem egyszerű dolog” – tette hozzá.

A nyílt levelet aláírók elutasították, hogy politikai alapon bélyegezzék meg őket. A Színház Online-hoz eljuttatott levelükben azt írták: „Tanárainkkal szakmai munkát végzünk az óráinkon, ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival.”

Egyúttal leszögezték, hogy nem kívánnak részesei lenni semmiféle áthangolásnak. „Ami pedig a »másik gerincet« illeti, köztünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során” – fogalmaztak, mondván, hogy az SZFE-re való beiratkozással nem ideológiai tábort választottak maguknak. Hozzátették, hogy ők egy világnézettől és pártpolitikától független közösség, melyben mindenkinek helye van, aki filmmel vagy színházzal szeretne foglalkozni.

„Szeretnénk minél több nézőpontból rálátást kapni a színházi és a filmes világra, ezért fontos, hogy ne szélesítsük az árkokat, hanem temessük be azokat” – zárták levelüket.

Vidnyánszky az Origónak elküldött levélben reagált a diákok üzenetére. Szerinte a tőle idézett mondatokat kiragadták a szövegkörnyezetből, de még a félinformációkkal való tudósításokkal és félreértésekkel együtt is vállalja mondandója lényegét. Egyúttal leszögezte, hogy örül az elhatárolódásnak mint polgári gesztusnak. „Az, hogy ez a nyílt levél egyáltalán megszületett, tanúsítja, hogy a modellváltást követő erőfeszítéseink nem hiábavalóak: jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt”. Szerinte a modellváltás nemcsak infrastrukturális, de szellemi értelemben is szükséges volt, mert így lehet szabad, felelősségteljes, önálló polgárokat nevelni. Az áthangolás azért fontos, „mert az elmúlt 30-70 év nem erre nevelt bennünket. Aki szerint ez illúzió, nézze meg az általam vezetett Nemzeti Színházat, ahol a társulati tagok megtehetik, hogy tiltakoznak az igazgatójuk egyes lépései ellen.”

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó-stúdió vendégei (balról): Dudás Tamás, a Páneurópai Egyetem Gazdasági Karának dékánja és Gál Zsolt politológus, közgazdász, a pozsonyi Comenius Egyetem Politológiai Tanszékének oktatója (Miroslav Mikas felvétele)

Új Szó-stúdió: ki okozza az inflációt, Moszkva vagy Brüsszel?

alapok

Befektetők kontra infláció: már csak a részvény- és ingatlanalapok segíthetnek

parlament k

Ipsos: A koalícióból való kilépése óta csökken az SaS népszerűsége

vonatbaleset

Még nem végeztek a komáromi vasúti baleset következményeinek felszámolásával

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Mérd fel a tudásod ezzel a 8 kérdéssel!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.