Kultúra

„Nem kell félni a komolyzenétől!”

Komárom/Pozsony | Pénteken Komáromban, vasárnap Pozsonyban ad ingyenes koncertet a Beliczay Kamarazenekar, amely a komolyzene népszerűsítését tűzte ki célul.
Juhász Katalin

2018. december 6. 17:01

A Beliczay Kamarazenekar (Képarchívum)

Lakatos Róbert brácsaművészt eddig főleg népzenei projektekből, illetve a kassai Thália Színház zenei vezetőjeként ismerhetjük. Pár hónapja megalapította a 14 tagú Beliczay Kamarazenekart, amely a komáromi születésű Beliczay Gyula zeneszerzőről (1835–1893) kapta a nevét. 

Az ötletgazda elsődleges célja a komolyzene népszerűsítése, emellett az is fontos volt számára, hogy végre összehozza azokat a hazai magyar vonósokat, akik különböző zenekarokban muzsikálnak. A tagok zömmel a Pozsonyi Filharmóniában, illetve az operaház zenekarában zenélnek. Rajtuk kívül néhány szlovák tagja is van a formációnak. 

Holnap 18 órától a komáromi Duna Menti Múzeum dísztermében, a 8. Adventi Kamarazenekari Fesztiválon lép fel a Beliczay Kamarazenekar, vasárnap, december 9-én 17 órától pedig Pozsonyban, a Szlovák Filharmónia kamaratermében. Mindkét hangverseny ingyenes. 

„A koncertekre olyan műveket választottunk, amelyek élvezetéhez nincs szükség különösebb zenei képzettségre. Az utóbbi években azt tapasztaltam, hogy az átlagemberek idegenkednek a komolyzenétől. Úgy gondolják, hogy az valami magas röptű, bonyolult dolog, ami nem nekik szól. Pedig ez a zene elsősorban a lélekre hat, és olyan érzelmi csatornákat nyithat meg, amelyek létezéséről eddig sejtelmük sem volt. Azzal, hogy alapból elutasítják a műfajt, megfosztják magukat ettől az élvezettől – állítja Lakatos Róbert. – Száz, kétszáz évvel ezelőtt ez szórakoztató zenének számított, hiszen alapvetően fülbemászó dallamokról beszélünk. Teljesen hétköznapi dolog volt, hogy a suszterinasok operaáriákat fütyörésztek. Ezt a hozzáállást szeretnénk visszahozni” – mondta lapunknak a zenekar alapítója, aki azt is fontosnak tartja, hogy Beliczay műveit megismerje a nagyközönség. Az egyórás program első részében az ő Vonósszerenádja (op. 36) hangzik el, amelyben olyan magától értetődő természetességgel szólalnak meg magyaros motívumok, mint keveseknél. 

Ezt követően Bach d-moll Kettős hegedűversenyét és Csajkovszkij Vonósszerenád op. 48. című művét adja elő a zenekar, amelynek művészeti vezetője Jozef Horváth, szólistaként pedig egy fiatal hegedűművész, Mézes Mátyás, a Kassai Állami Filharmónia koncertmestere szerepel. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

10 százalékra csökken egyes élelmiszerek áfája

Előzés közben szenvedett súlyos balesetet a motoros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Különleges jelek a somorjai utakon

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban

Lépésekben bölcsességtől bölcsességig

Legfrissebb galériák
Olvasta már?