Kultúra

Nem elég csak magunkkal törődni

Zsilka Tibor irodalomtudós, egyetemi tanár, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem professzora azt mondja: akarva akaratlanul humorral teli munkát vállalt, mert a humor kellemes hatást vált ki e nehéz időszakban.
Tallósi Béla

2020. március 26. 18:17

zsilka
Egy korábbi felvétel a családi fotóalbumból

Maholnap három hete házi karanténban tölti napjait Zsilka Tibor, elszigetelten a külvilágtól, de nem egyedül, hanem a feleségével kettesben. 

„A koronavírusról Kínából felröppent első híreknek nem szenteltem különösebb figyelmet. Amikor egyre jobban terjedt, és már nálunk is megjelent, be-bejártam az egyetemre, de egyre kevésbé kerestem a közvetlen kapcsolatot a kollégáimmal. Pontosabban, beszélgettünk ugyan, de megtartottuk a nagyobb távolságot. Ez nem annyira a félelem kérdése, mint inkább a fegyelemé, amely, gondolom, az én korosztályomra jobban jellemző, mint a fiatalabb nemzedékre. Mi, nyolcvan-egynéhány évesek ugyanis egyet-mást átéltünk már, vannak bizonyos tapasztalataink. 1939 januárjában születtem, ez az év a második világháború kezdete. Akkor a józan észt kezdte ki a láthatatlan vírus, a vérengzés és az öldöklés korát éltük egészen 1945-ig. Ha bárki azt hiszi, hogy ezt könnyebb volt átvészelni, téved.”
Zsilka Tibor családja akkor egy Ipolysághoz közeli községben, Vámosmikolán élt. Ő hatéves volt, amikor közeledett a front. 

„Apai nagyanyám szörnyű körülmények közt vesztette életét. A nagynéném gyermekei kicsik voltak, roppant éhesek, nagyanyám pedig a házba készült bemenni kenyeret sütni, s az udvaron telitalálat érte. Csak napok múlva találtak rá. Ő volt az egyik áldozata a világháborúnak, amit személyesen nehezebb feldolgozni, mint a statisztikákban rejlő milliókat. Így van ez a koronavírussal is. Amíg közvetlenül nem érint bennünket, addig csak feszengünk, félünk, de nincsenek közvetlen tapasztalataink. Jelenleg ebben a helyzetben vagyunk. Viszont igen aggasztanak az Olaszországból és Spanyolországból érkező hírek, főleg a halálos áldozatok száma. De a magyarországi és szlovákiai intézkedések egyelőre fékezik a vírus terjedését, ezért próbálom én is úgy rendezni a hétköznapjaimat, hogy túlságosan ne érezzem a változásokat, korlátozásokat. Furcsát mondok, de a koronavírus bizonyos értelemben igazságosabb, mint a háború, mert a fiatalabb nemzedéket kevésbé sújtja, mint bennünket, idősebbeket. Nyolcvan év körülieket.”

Napi programjával kapcsolatban kiemeli, ha az ember egészséges vagy nem gyötrik egyéb gondok, 
a munkát nem szabad kihagyni. 

„Reggel hét óra tájt kelek, a napot imádsággal kezdem. A reggeli és a kávé után serény munkába fogok. Megrendelésre éppen befejeztem egy hosszabb tanulmányt a zsidó humorról. A munkahelyemen egy folyóiratot indítottunk, s most készül egy különszám a zsidó kultúráról. A humor nagyon kellemes hatást vált ki e nehéz időszakban. Egyrészt leköti a figyelmemet, másrészt megfelelő távolságra tartja tőlem a kellemetlen gondolatokat. Eszembe juttatja egykori jó ismerősömet, mondhatnám barátomat, Pavol Strauss doktort, aki nemcsak kitűnő orvos volt, hanem író is, remek humorérzékkel. Nyugdíjazása után egy időben a patológián alkalmazták. Egy ízben felkerestem, s megkérdeztem tőle, hogy érzi magát. »Nagyon jól – hangzott a válasz. – Itt vannak a legfegyelmezettebb páciensek«.”

Zsilka professzor úr elégedettséggel mondja, akad bőven tennivalója, mert, aki tartja a munkatempót, azt a munka meg is keresi. 

„A munka, vagyis a tevékenység most igen fontos. Nemcsak gyógyít a munka, hanem lefoglalja a gondolkodásunkat, helyes irányba tereli. Ezt katonáskodásom idején sulykolták belénk, bár ott a foglalkoztatás sokszor értelmetlen parancsok teljesítésére irányult. Az egyetem elvégzése után két évig volt szerencsém ezt megtapasztalni. Amikor 1962-ben magamra öltöttem a mundért, rövidesen bekövetkezett az ún. kubai válság. Akkor volt az emberiség a legközelebb az atomháború kitöréséhez. Ez a szörnyű kezdet, valamint a komplett két esztendő zöldben viszont sok mindenre jól felkészített: azt szuggerálta belém, hogy veszély esetén, amilyen ez a mostani koronavírus-járvány okozta helyzet is, állandóan foglalatoskodni kell valamivel. Ilyenkor nem szabad fölöslegesen tépelődni, apátiába süllyedni. Kissé érvényes Švejk, a derék katona mondása: »Aki gondolkodik, az nem katona.« Modifikálva: aki most nem talál megfelelő elfoglaltságot magának, az sokkal tragikusabbnak látja az elkövetkezendő napokat, hónapokat…”

Nem elég viszont csak magunkkal törődni, fontosabb a család, a baráti kapcsolatok fenntartása – figyelmeztet. 

„Gondolni kell főleg azokra, akik egyedül vannak, akik számára most nem maradt más, csak a mobil vagy az internet. Nekik jólesik minden buzdító szó, hálásak, hogyha érdeklődünk irántuk, meghallgatjuk a véleményüket, kételyeiket, vallomásaikat. A fiatalok, úgy vélem, könnyebben viselik a jelenlegi állapotot. Az egyik unokám a skóciai Aberdeenben végzi az egyetemet, most készül leadni a baccalaureátusi munkáját, utána még három vizsga vár rá. Ő is karanténban van, mindent a szobájából intéz. Vasárnap hosszan beszéltem vele, semmi rémület nem látszott az arcán. A skypolás, az instagramok, valamint 
a mobil sok lehetőséget nyújtanak 
a kapcsolatok fenntartására. Főleg 
a viccek terjednek szaporán ezeken a csatornákon, hiszen minden tragikus helyzet szinte fokozott mértékben termeli a humort.” 

Munka után a tévé mellé is leül, de ahogy mondja, nem szán rá nagyobb figyelmet, mint eleddig. 
„Sőt, valami ki is maradt az állandó műsoraim közül. A labdarúgás. Gyermekkoromtól hódoltam ennek a sportnak, láttam az Aranycsapatot játszani, Kocsis Sándor mindmáig a legkedvesebb focistám, bár az eltelt időben sok nagy játékosegyéniséget láttam játszani élőben vagy a tévében. Ipolyságon töltöttem a gyermekkoromat, az Ipoly utcán laktunk, ahol Daučík bácsi a szomszédunk volt. Az ő lányát vette feleségül Kubala László, akinek a barcelonai Nou Camp stadion előtt szobrot állítottak. A fia, Ferdinand Daučík, vagy Ipolyságon Daučík Nándi alapozta meg mint edző a Slovan Bratislava, illetve az ötvenes évek elején az FC Barcelona hírnevét. Jómagam is fociztam, s ennek köszönhetően fontos kedvteléseim közé tartozott a mérkőzések figyelemmel kísérése egészen addig, amíg a koronavírus nem szüntette meg a labdarúgó-mérkőzéseket és a közvetítésüket. Minden szombaton és vasárnap, de hét közben is követtem az FC Barcelona, a Bayern München vagy az FC Liverpool mérkőzéseit.”
Ennek híján a focinézésre szánt időben is könyvet vesz a kezébe. 

„Az olvasás a mai napig kedvenc elfoglaltságom. Manapság olyan olvasmányokhoz nyúlok, amelyek semmiféle betegséget vagy szörnyűségeket nem idéznek fel, s ha igen, akkor e témát is derűsebb megvilágításban tálalják. Másodszor élvezem Edgar Hilsenrath A náci és borbély című művét, amely furcsa tartalmával kitűnő szatíra. Nemcsak a nácizmust pellengérezi ki, hanem a köpönyegforgatást is nagyszerű eszközökkel teszi nevetségessé. Mindenképpen olyan regényeket érdemes most olvasni, amelyek lekötik a figyelmünket, s képesek elvonni gondolatainkat a szorongástól, belső vívódástól. Aki hívő ember, belelapozhat a Bibliába, mindig talál benne érdekes részeket. Mindez megnyugvást hozhat. Este pedig, ha lefekszem, fejem felett van a mártír életű Pavol Gojdič püspök ereklyéje, ő őrködik felettem.” 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
utes

Karanténból táplálkozó erőszak

Marek Krajčí

Krajči elmondta, mikor fog tetőzni a járvány Szlovákiában

Tujvel

A DAC korábbi kapusa otthon érzi magát a Honvédnál

koronavírus

Mutatjuk, honnan vannak az új fertőzöttek

ételkihordás

Párkány: naponta 120 adag ételt szállítanak ki a nyugdíjasoknak

Phu Quoc sziget

Meneküléssel zárult a ázsiai nyaralás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.