Négyrészes portréfilm

Budapest.

Budapest. Négyrészes portréfilm készült a 77 esztendős Marián Istvánról, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a katonai tanszék parancsnokaként a műegyetemi ifjúság menetének élére állt; az ezen napokat felölelő harmadik, és a börtönévekről szóló negyedik rész premier előtti bemutatóját ma, a nemzeti ünnepen tartják Budapesten. Kis Klára rendező a vetítés kapcsán elmondta, hogy az erdélyi születésű Marián István annak idején Bibó István cellatársa volt a budapesti Fő utcában, majd a váci börtönbe került, ahol Göncz Árpád is raboskodott. Az alkotó négy részben mutatja be a forradalom után életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, s csak az 1963-as amnesztiával szabadult egykori alezredes, ma nyugalmazott vezérőrnagy életútját. Az első rész gyermekkorát és inaséveit, a második – Kétségek, kérdőjelek címmel – az 1945-től ’56. október 23-ig terjedő időszakot eleveníti fel. A korabeli felvételekkel kiegészülő portréfilm harmadik epizódjában Marián István a forradalom eseményeiről, az október 23-ától november 4-éig tartó napokról, az utolsó részben pedig börtönéveiről vall. Kis Klára szavai szerint olyan életutat szeretett volna bemutatni, amely szükségszerűen vezetett oda, hogy Marián István a forradalmi menet megszervezésének élére állt. A rendező egyelőre nem tudja, hogy filmjét teljes egészében mikor láthatja a nagyközönség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?