Ne akard nekem megmagyarázni, mikor vagyok boldog

TALLÓSI BÉLAPozsony. „Ne akard nekem megmagyarázni, mikor vagyok boldog” címmel a Čin Čin Galériában (Podjavorinská 4a) rendeztek kiállítást Polák Csilla alkotásaiból. A bemutatott anyag válogatás a fiatal képzőművész Dunes – Dűnék sorozatának képeiből.

TALLÓSI BÉLA

Pozsony. „Ne akard nekem megmagyarázni, mikor vagyok boldog” címmel a Čin Čin Galériában (Podjavorinská 4a) rendeztek kiállítást Polák Csilla alkotásaiból. A bemutatott anyag válogatás a fiatal képzőművész Dunes – Dűnék sorozatának képeiből. Ahogy Polák Csillától megtudtuk, a sorozat darabjain – akárcsak a korábbi munkáin – személyes motívumból indult ki. „Sokáig éltem távkapcsolatban, a partneremmel leginkább elektronikus úton, e-mailben, chaten kommunikáltunk – mondta. – Ez inspirált, vezetett a képek egyik témájához, ami az intimitás jelenléte, formája a virtuális térben. Ettől a nagyon személyes tapasztalattól azonban programszerűen próbáltam eltávolodni, illetve ezt az érzékeny tartalmat a képregény vizualitásának használatával igyekeztem befogadhatóvá tenni. Érdekesnek találtam, hogy milyen hatással van a kapcsolatokra az ilyen társalgás. A szemkontaktus, a mimika és a hanglejtés hiányában nehéz ráérezni, milyen érzelmeket vált ki partnerünkben egy-egy mondatunk. Van, akit felszabadít ez a távolság, és gátlások nélkül fejezi ki az érzelmeit, vágyait.”

A képeken a vizuális közlés mellett – azt kiegészítendő – a „lecsupaszított” beszédre támaszkodó „távkommunikáció” is megjelenik. A képmezőben olvasható és a képcímekben is megjelenő szövegrészletek idézetek a chaten, illetve sms-ben folytatott beszélgetésekből. A kiállítás (egyben az egyik kép) címe is egy ilyen idézet. Ezek a technika révén eljuttatott üzenetszövegek buborékokba zárva jelennek meg a virtuális világ atmoszféráját megjelenítő vizuális mezőben – a buborékos információközlős forma közös jellemzője a chatnek és a képregénynek is.

A Dunes – Dűnék sorozat darabjainak képi tartományát áthatja a virtuális csatorna képzelőerővel teremtett-felnagyított, légies-képlékeny világa, amelybe azonban keményen, felkiáltón vetül a reális valóság. Hogy e két médiumnak az ütközése erőteljes hatást váltson ki, Polák Csilla a lágyabb, finomabban kidolgozott figurákat és drapériákat stilizált, durvább elemekkel kombinálja – ez utóbbiak közelebb állnak a rajz, illetve a képregény eszköztárához. Gyakori motívum képein a csipke. Polák Csilla ezt a finom, érzéki matériát (festői ornamentikus formában) azzal a szándékkal használja, hogy erősítse a részint romantikus, részint provokatív nőies vonalat. Az intimitás ösvényeit befolyó csipketér jelenléte szimbolikus is: elfedi a ki nem mondott, feszültséget gerjesztő érzelmeket.

Polák Csilla kiállítása a Čin Čin Galériában előzetes telefonos egyeztetés alapján augusztus 20-ig tekinthető meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?