Művészeti kalauz

kép

Milyen kiállításokra, színházi előadásokra és koncertekre érdemes odafigyelni? A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

Ne hagyjuk ki Varró Danit
Pontosabban, ne hagyjuk ki a Varró Dániel–Molnár György alkotta páros előadását, akik kortárs versekkel varázsolják el a közönséget Párkányban már ma este. A kortárs magyar líra egyik legnépszerűbb alakja, Varró Dániel igazi költő-kaméleon: úgy képes megidézni az irodalom kiemelkedő alakjainak hangnemét, hogy közben egészen egyedi tartalmat bújtat a strófaszerkezetekbe, műfaji bravúrjai mellett pedig a gyerekek nyelvén is remekül szólal meg. Nemrég jelent meg legújabb, régóta várt gyerekkönyve, a Túl a Maszat-hegyen folytatása. A ma esti előadás egy felnőtteknek szóló verseskötet köré épül, mégpedig a Szívdesszert versei köré, amely több mint másfél évtizede az olvasók kedvence. A műsor sok humorral és játékossággal veszi számba a szerelem külső és belső helyszíneit – olyan, mint egy kis szerelmi enciklopédia. Molnár György és a költő már egy évtizede lépnek fel megzenésített versekkel tűzdelt műsoraikkal.
Mikor és hol: március 7., csütörtök 18.00 – Párkány, Borok Háza – a belépés ingyenes

Piazzolla-koncert a Moyzes-teremben

Annak idején a tangó dallamai bordélyházakban és füstös kocsmákban csendültek fel: az, hogy egy különleges, a gazdagok számára is elismert műfajjá vált, Astor Piazzollának köszönhető. Az argentin zeneszerző, harmonikás volt az, aki a tangót a fényes koncerttermek világába emelte. Piazzolla a huszadik századi komolyzene egyik legizgalmasabb alakja: nyolcéves volt, amikor megkapta első bandoneónját, tizenkettő, mikor komolyzenével kezdett foglalkozni, melyet az egyébként magyar származású zongoristától, Wilda Bélától tanult. New Yorkot maga mögött hagyva, Buenos Airesben letelepedve kezdett komponálni. Látszólag összeférhetetlen műfajok voltak zenéjére a legnagyobb hatással: a jazz és a tangó mellett Johann Sebastian Bach behatása érződik dallamain.

A Slovak Nuevo Quinteto három évvel ezelőtt, az argentin zenészóriás születésének századik évfordulója alkalmából alakult. Rövid fennállásuk óta számos hazai helyszínen adták elő Piazzolla műveit. Hétvégi koncertjükön felhangzik az argentin zeneszerző zeneileg egyik legösszetettebb, egyben egyik legismertebb műve is, a Négy évszak Buenos Airesben.
Mikor és hol: március 9., szombat 19.00 – Pozsony, Moyzes-terem, belépő: 24 euró

Kezdődik a Nyitrai zenés tavasz

Nem akármilyen múltra tekint vissza ez a komolyzenei rendezvény: 1960-ban rendezték először, kisebb-nagyobb szünetekkel tarkított pályafutása elérkezett az 50. kiadáshoz. 2006-tól a város hivatalos koncertterme, a zsinagóga felújított épülete ad otthont a koncerteknek. A Nyitrai zenés tavasz (Nitrianska hudobná jar) idei kiadása négy komolyzenei koncerttel várja a közönséget a napokban. A rendezvényt egy nyitrai születésű, professzionális zenészek alkotta kamarazenekar nyitja ma este, a koncerten Johann Sebastian Bach és Antonín Dvořák művei csendülnek fel. Igazi zenei csemegének ígérkezik a március 10-i koncert, melyen örmény, ukrán és zsidó népdalokat hallhat a közönség a Jerevánból származó, Szlovákiában élő Karine Sarkisjan és Ľubo Šama hegedűművész előadásában. Marek Štrbák orgonahangversenyét március 14-én hallgathatják meg a klasszikus zene kedvelői. A negyedik, március 17-i koncerten a fuvala, a gitárzene és az ének jut a főszerephez: a cseh Bel Canto Trio cseh szerzők műveit szólaltatják meg.
Mikor és hol: március 9., szombat, március 10., vasárnap, március 14., csütörtök, március 17., vasárnap 18.00 – Nyitra, zsinagóga – belépő: 4 euró

Önök hogyan emlékeznek a hatvanas évekre?

A város történelmét nem csak a fontos történelmi események alkotják: legalább ennyire fontosak a lakók személyes történetei. Milyenek voltak a hatvanas évek? Rendhagyó, nyitott tárlatra invitál Pozsony Város Múzeuma, arra buzdítva látogatóit, meséljék el, milyen dolgok, ízek, illatok ivódtak be emlékezetükbe, milyen ruhát viseltek, mikor iskolába, munkába vagy épp a városba indultak. Aki szombaton ellátogat a múzeumba, az ott hagyhatja üzenetét, történetét, emlékét de akár fotót vagy egy apró tárgyat is ajándékozhat a múzeumnak. 

A rendhagyó a esemény a BA 60–69. Hatvanas évek Pozsonyban (BA 60–69. Šesťdesiate v Bratislave) című időszakos tárlathoz fűződik, mely annak a rövid politikai enyhülésnek az időszakát eleveníti fel korabeli tárgyak, poszterek, ruhák és képek segítségével, mikor a Szovjetunió határain kívüli történések is beszivárogtak Csehszlovákiába és ott hagyták lenyomatukat a város arculatán – mikor a beatzene és a szabadabb kulturális légkör hatására Pozsony is megéledt. 

A kiállítás mellett gazdag kísérőprogramokkal várja a látogatókat szombaton a múzeum. 11, 13, 16 és 17 órától a múzeum dolgozói vezetik körbe az érdeklődőket a tárlaton, 14 órától pedig a kiállítás kurátora, Marta Janovíčková tart előadást. Az Apponyi-palota udvarán a korszakra jellemző zenék szólnak majd, a kurátorok az egész nap folyamán rendelkezésre állnak azok számára, akik szeretnének ajándékozni valamilyen, a korszakhoz kapcsolódó tárgyat a múzeum gyűjteményébe. 
Mikor és hol: március 9., szombat 10.0018.00 – Pozsony Város Múzeuma, az Apponyi-palota

Mi mindent von maga után az, mikor egy vizuális közeget keretbe foglalunk? Ezt a kérdést veti fel Mazán Anikó a Temporis Corpora című, holnap este nyíló kiállításán. A fiatal alkotóval találkozhattunk már, többek között a tavalyi In Situ művésztelep résztvevője és kiállítójaként. A kiállítást Ferdics Béla nyitja meg. 
A kiállítás megnyitója: március 8., péntek 18.00 – Dunaszerdahely, NFG klub 

Szórakozzunk a Bánfalvy Stúdióval. Mi történik, miután valaki a metrón utazva kétmillió eurót talál? Ezt vázolja elénk Ray Cooney népszerű komédiája, a Funny Money – Rossz pénz nem vész el.
Március 9., szombat 19.00 – Komárom, Egressy Béni Városi Művelődési Központ – belépő: 17 euró
Március 12., kedd 18.00 – Ipolyság, a városháza színházterme – belépő: 16 euró

Ezen a héten sem kell hiányt szenvednünk minőségi kortárs jazzből. A Mózes TamaraKaltenecker Zsolt duó Budapestről érkezik, és az NFG klubban ad koncertet szombat este. Mózes Tamara és Kaltenecker Zsolt zenei világa széles palettán mozog, a jazzen kívül a pop, a rock, az elektronikus és a progresszív zenei elemek jelentik a közös nevezőt. Természetesen az improvizáció sem hiányzik majd.
Március 9., szombat 20.30 – Dunaszerdahely, NFG klub – ajánlott ár: 8 euró

Nézzük meg a Kuttyomfitty Társulat produkcióját, és vigyük el a gyerekeket is. Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás népművészetből, mesékből, irodalmi művekből összeszőtt zenés előadásai szórakoztatóak a kicsiknek és a nagyoknak is: az érsekújvári közönség ezúttal a Paprika Jancsi, vagy nem! című előadásukat nézheti meg.
Március 10., vasárnap 10.00 – Érsekújvár, a főtéri kultúrház bábterme – belépő: gyerekeknek 2 euró, felnőtteknek 3 euró


 


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?