Művészetek Völgye

Kapolcs. A 14. Művészetek Völgye elnevezésű összművészeti fesztivál ma délután nyitja meg kapuit a Veszprém megyei Kapolcson, az augusztus 4-ig tartó kulturális programsorozatnak az idén hat település – Kapolcs, Öcse, Taliándörögd, Monostorapáti, Vigántpetend és Pula – ad otthont.

Kapolcs. A 14. Művészetek Völgye elnevezésű összművészeti fesztivál ma délután nyitja meg kapuit a Veszprém megyei Kapolcson, az augusztus 4-ig tartó kulturális programsorozatnak az idén hat település – Kapolcs, Öcse, Taliándörögd, Monostorapáti, Vigántpetend és Pula – ad otthont.

A Művészetek Völgyébe látogatók tájékoztatására 86 oldalas műsorfüzet készült, a tíznapos rendezvény ugyanis csaknem 500 programot – köztük 20 színházi előadást, 50 kiállítást, csaknem 100 zenei előadást – kínál.

A ma délutáni ünnepélyes megnyitó után a szentesi gimnázium drámatagozatosainak utcaszínházi előadását láthatják az érdeklődők. Este a Művészetek Völgye 2001. évi közönségdíjas előadása – az És Rómeó, És Júlia... – kerül színre. A „Mi kocsmánkban” a HOT Jazz Band játszik, a Pajtamozgóban pedig filmekkel szórakoztatják a közönséget. Holnaptól valamennyi helyszínen számos műsor, sportos és játékos rendezvény várja a látogatókat.

A falvak lakói, a művészek és a látogatók összefogására épülő, párt- és politikamentes rendezvény ötletgazdája Márta István zeneszerző, művészeti igazgató volt 1989-ben. Az eltelt 14 év alatt a Művészetek Völgyének léte megszokottá, természetessé vált. Közben felnőtt egy generáció, visszajáró családok, barátok ezrei számítanak a programokra, egy új ige is megszületett: „kapolcsozni”. Az anyagiakban nem dúskáló Balaton-felvidéki kisközségek jól kihasználták a környék természeti szépségét, hagyományait: a kezdeményező Kapolcs ugyanis gyorsan társakra talált. Az első tíz évben a kulturális és művészeti események látogatóinak száma meghaladta a százezret. A rendezvények többnyire 7-10 napig tartottak, kivéve az 1994-es évet, amikor az eseményeket egyetlen napba sűrítették. A kulturális programok serkentették a helyi gazdaságot, a falusi vendéglátást, de kitárták a világot a szervezésben résztvevő, itt élő gyerekek, fiatalok előtt is.

Minden évben száznál több rendezvény várja a különböző művészetek kedvelőit a Balaton-felvidéken. Vendégszerepelt itt a Katona József Színház, a Merlin Színház, Kemény Henrik bábszínháza, de néptáncegyüttesek, cigányzenekarok, szimfonikus zenekarok, jazzegyüttesek, sőt a Győri Balett is. Számos képzőművészeti kiállítást is rendeztek. A fesztiválnak sajtója is van: a helyszínen írják, szerkesztik és nyomtatják a Völgyhíradót és a Völgyfutárt. 1998. október 9-én a Művészetek Völgye elnevezésű kulturális seregszemle létrehozásáért és életben tartásáért kifejtett tevékenysége elismeréseként Göncz Árpád Köztársasági Elnöki Arany Emlékérem kitüntetésben részesítette Márta Istvánt. A települések polgármesterei a Köztársasági Elnöki Ezüst Emlékérem kitüntetést kapták az államfőtől.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?