Kultúra

Musical a nyárasdi fürdőben

Nyárasdon vendégszerepel a szarvasi Cervinus Teátrum a Valahol Európában című musicallel. A társulat főrendezőjének, Varga Viktornak oroszlánrésze van abban, hogy a nyárasdi közönség minden évben megtekintheti a színház egy-egy előadását.
Juhász Katalin

2017. július 30. 20:17

A Nyárasdi Színházi Esték ötlete öt évvel ezelőtt pattant ki a rendező fejéből, akinek édesapja a nyárasdi termálfürdő tulajdonosa.
 
A helyszín kissé abszurdnak tűnne, ha nem láttuk volna saját szemünkkel, hogy egy füves területen is felépíthető profi színpad, első osztályú fény- és hangtechnikával. A hozzávetőleg 1500 fős nézőszám pedig azt jelezte, hogy azon a vidéken is hatalmas az érdeklődés a zenés színház iránt. A közönség évről évre gyarapszik, idén már 2000 érdeklődőt várnak.
 
A kezdés időpontját 20.30-ra tolták ki, mivel szabadtéri előadásról van szó, és ilyenkor természetesen meg kell várni, amíg besötétedik.
 
„Olyan előadásokat szeretnénk elhozni Nyárasdra, amelyekben Magyarországon dolgozó szlovákiai magyar színészek is játszanak. A hazai közönséghez szinte egyáltalán vagy alig jutnak el ezek a produkciók” – mondta lapunknak a rendező.
 
A Valahol Európában a Nyárasdi Színházi Esték eddigi legnagyobb szabású, leglátványosabb előadása, 60 színésszel és 20 tagú stábbal. Simon Péter szerepében Nádházy Pétert láthatjuk, Egyenruhást a gömöri származású Dósa Zsuzsa, Leventeoktatót a nagymegyeri Polák Ferenc játssza, Hosszút pedig Timkó János, aki egyben a produkció zenei vezetője is.
 
Varga Viktor Tatabányán szerzett színészdiplomát, előbb az ottani Jászai Mari Színházban dolgozott (egy ideig igazgatóként is), majd a Győri Nemzeti Színházhoz szerződött. Később elvégezte a pozsonyi Színművészeti Egyetem rendező szakát – ekkor már Szarvason tevékenykedett. A Cervinus Teátrum társulata magyar és szlovák nyelven is játszik, Magyarország egyetlen hivatásos szlovák nemzetiségi színházának számít. Előadásaikban hazai magyar színészek is rendszeresen szerepelnek.
 
Nemes István, Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter a legendás film Radványi Géza és Balázs Béla által írt forgatókönyvét vették alapul a musicalváltozathoz, amelynek zenéjét Dés László írta, és amely 1995-ben nagy sikert aratott a budapesti Operettszínházban. Azóta több társulat is műsorára tűzte.
 
A második világháború végén játszódó történet hősei bandába verődött gyerekek, akik egy romos kastélyban találnak menedéket. A szintén ott bujkáló híres karmestert, Simon Pétert először fel akarják akasztani, mivel felnőtt, tehát ellenség, ám a zenész és a gyerekek között hamar barátság szövődik, melyben Simon emberi tulajdonságain túl a zene varázsának is nagy szerepe van. Amikor az ellenük hergelt falusiak megtámadják a kastélyt, együtt védekeznek, és közösen harcolnak a fogságba esett gyerekek kiszabadításáért. „A Valahol Európában hősei – gyerekek és felnőttek – egyaránt példát adnak emberségből, szolidaritásból, hűségből, a szabadságba vetett hit erejéről, amivel méltóképpen emlékezhetünk meg mindazokról, akik életüket áldozták és áldozzák nagy ügyekért, vagy csak elszenvedői a történelemnek”– áll az előadás műsorfüzetében.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.