Michael Nyman világa

Pozsony |

<p>Június 27-én, különleges helyszínen, a régi vásárcsarnokban lép fel zenekarával Michael Nyman, a legnépszerűbb kortárs komponisták egyike.</p>

A nagyközönség elsősorban a Zongoralecke (The Piano) című film zeneszerzőjeként ismeri, ám már jóval Jane Campion filmdrámája előtt világsztárnak számított bizonyos körökben.

 

Hosszú évekig volt Peter Greenaway filmjeinek állandó zeneszerzője, majd saját kamarazenekarával kezdte járni a világot. E zenekarban ő maga ült a zongorához. A minimalista stíluson belül írt már operákat, szimfonikus műveket és vonósnégyesre szabott zenedarabot is, szabad idejében pedig fotózik és filmeket készít. A zenei szakmából sokan máris korunk egyik legbefolyásosabb brit kulturális ikonjának tartják.

A Michael Nyman Band vélhetően egyfajta „besztof” válogatással készül első pozsonyi koncertjére, amely a Viva Musica! fesztivál keretében valósul meg. Jegyek már kaphatók az ismert internetes portálokon.

Az amerikai Steve Reich tanítványaként Michael Nymant kezdetben szinte megfertőzte a repetitív zene. Doktori disszertációja témájául nem meglepő módon a folytonosan ismétlődő motívumokat választotta, melyek a barokk kor angol zenéjét, kiváltképp Henry Purcell muzsikáját jellemezték. Rövidebb zenedarabjainak egyik jellegzetessége a lüktető, sokszor kifejezetten zaklatott ritmika, amit az elektromos basszusgitár hangversenyszínpadra emelésével ért el. A szólamok sokszor egymáshoz képest duplázott, négyszerezett tempóban szólalnak meg, a motívumok pedig kis változtatásokkal és elcsúsztatásokkal kétszer, háromszor ismétlődnek, így teremtve meg a nymani művek karakteres feszültségét. A lezárások szinte mindig befejezetlenséget sugallnak, mintha a nyugvópont előtt hirtelen elvágták volna a hangszalagot.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?