Kultúra

Mesterek és tanítványok

Csonka Ferenc koncertjével folytatódik a Hagyományok Háza Mesterek és tanítványok koncertsorozata. A Halmos Béla-vándordíjas zenész október 27-én mutatkozik be tanítványaival az intézmény Átriumában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. október 17. 13:45

Mesterek és tanítványok

Az összehegedült Kárpátok és a Tokos zenekar korábbi koncertje után a délvidéki származású Csonka Ferenc Mély című összeállításával lép fel a Hagyományok Háza átriumában október 27-én. A Mesterek és tanítványok koncertsorozat új szereplője a szegedi Rozsdamaró zenekar, valamint a délvidéki Csonka Ferenc és zenekarának prímása. A közelmúltban mindkét formációnak önálló lemeze jelent meg: a Mély, illetve a Katonasors. A koncert gerincét e két lemez zenei anyaga képezi, amelyet a Mesterek és tanítványok koncertsorozat koncepciójának megfelelően Pendergő tamburazenekar és a horgosi Tillinkó Luca tesz színesebbé. A Pendergő tamburazenekar prímását Csonka Ferenc terelte a népzene útjára, Tillinkó Luca pedig fiatal, tehetséges tanítványa. A növendékek felnézhetnek mentorukra: 2019-ben Csonka Ferenc vajdasági prímás nyerte a Halmos Béla-vándordíjat, amely azt jelenti, aki elnyeri, egy éven keresztülhasználhatja Márkus Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjét.

Csonka Ferenc
Csonka Ferenc

A Hagyományok Háza, felismerve az eltűnő paraszti kultúra élő átadásának jelentőségét, 2012 óta rendezi meg a Mesterek és tanítványok koncertsorozatát. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták léphetnek színpadra, amelyek, illetve akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum kilencvenperces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják.

A kezdeményezők Kodály Zoltán ars poeticáját vallják: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

A sorozat megálmodói ebben a szellemben alakították ki koncepciójukat: a folytonosságot megmutatni, az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló nemzedékeket, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat egy színpadra állítani.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/csonka-ferenc-mely

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jelentősen lelassult a gazdaság

Hiába vezettek, végül simán kikaptak a szlovákok Horvátországban

Törésvonalak helyett cezúra

Frissítve

GALÉRIA: Több százezren tüntetnek Prágában a kormány ellen

KBS: a papok ne politizáljanak!

A kötelező óvodalátogatás célja 
a személyre szabott fejlesztés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!