Megjelent az augusztusi Irodalmi Szemle

<p>Keveset emlegetett alkotókról és sikerszerzőkről egyaránt olvashatunk az Irodalmi Szemle augusztusi számában, amely kitüntetetten foglalkozik szlovákiai magyar írókkal, művekkel.</p>

A lapszám gerincét azok a tanulmányok adják, amelyek lezárt, illetve alakulóban lévő életműveket vesznek górcső alá. Bolemant Lilla Szenes Piroska Csillag a homlokán című regénye kapcsán a feminista narratológia egyes kérdéseiről töpreng, Filep Tamás Gusztáv Szenes Erzsi deportálásának körülményeit vizsgálja, Gál Éva a csehszlovákiai magyar irodalom 1930-as évekbeli történeseivel foglalkozik. Duba Gyula is a „régiekhez” nyúl vissza: évfordulóik apropóján emlékezik meg Sas Andorról, Egri Viktorról és Csanda Sándorról. Csanda Gábor Tamás Mihály és Tamás Mihályné Csanda Sándorral való, igen adatgazdag és számos új, eddig ismeretlen adatot és adalékot tartalmazó levelezését adja közre, Vilcsek Béla pedig Cselényi László életművének fogadtatástörténetét elemzi. Így érkezünk el a kortárs irodalomhoz: Tallós Péter írása a közemúlt egyik legsikeresebb szlovákiai magyar regényének, Hunčík Péter Határesetének recepciójához szolgál új aspektusokkal, míg Márkus Béla a ritkán megszólaló Hogya Györgyről közöl összegző tanulmányt. Kovács Lajos a közelmúltban elhunyt M. Csepécz Szilvia gyermekkönyv-trilógiájáról írt A tartalommal megtöltött pillanat címmel, Tóth László Vonások című írása pedig három szlovákiai magyar szerzőt mutat be: Lehocky Terézt, Lacza Évát és Bettes Istvánt. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága által megjelentetett Hagyománytör(tén)és című kötettel foglalkozik Szalay Zoltán kritikája. A lap szépirodalmi rovatában folytatódik Márai Sándor fiatalkori, eddig ismeretlen tárcáinak közlése (közreadó: Ötvös Anna), versekkel Kulcsár Ferenc és Markó Béla jelentkeznek, és elolvashatjuk Gál Sándor naplójegyzeteinek legújabb részeit.

A lapszámot Mayer Éva illusztrálta, akit Gyenes Gábor mutat be. (szalzo)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?