Máté Bence az év természetfotósa

<p>Máté Bencének ítélték az idén az év természetfotósának járó elismerést. A GDF Suez - Az Év Természetfotósa 2010 pályázatának díjait kedden adták át Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol kiállítás is nyílt a legszínvonalasabb képekből.</p>

Máté Bence, aki egy héttel ezelőtt a világ legfontosabb természetfotós elismerését, a BBC Wildlife Photographer of the Year nagydíját vehette át Londonban, a magyar szemlén is tarolt: Árnyjáték című felvételéért nemcsak a legjobb idei természetfotóért járó elismerést vihette haza, de őt választották az év természetfotósává is.

A díjátadót és kiállításmegnyitót megelőző sajtótájékoztatón Radisics Milán, a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke elmondta: az idén kettős jubileumot is ünnepel Magyarország és Közép-Európa legfontosabb természetfotós pályázata, hiszen a szövetség 20 esztendős, a pályázatot pedig immár 18. alkalommal hirdetik meg, így "nagykorú lett".

Radisics Milán közlése szerint idén 227 pályázó összesen 3996 felvétellel nevezett, az Eifert János fotóművész vezette zsűri ezek közül választotta ki azt a 112-t, amelyek keddtől láthatók a természettudományi múzeumban.

A pályázaton 12 kategóriában osztottak ki díjakat, az év természetfotósa címet az az alkotó nyerte, aki a legtöbb kategóriadíjat kapta, illetve a legtöbb képpel szerepel a kiállításon.

Radisics Milán a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a jövő évi pályázaton két új kategóriát is indítanak: állatok környezetükben, illetve werkfotók (fotósok munka közben) témájában. Utóbbi nem lesz része a versenynek, de a kiállításon láthatók lesznek a legjobb alkotások.

Az eseményen bemutatták a díjazott alkotásokból immár hagyományosan összeállított kötetet is, amely 3 ezer példányban jelenik meg az Alexandra Kiadónál.

Radisics kiemelte, hogy az ezen a területen a világon elsőként alkalmazott elektronikus, internetes zsűrizési rendszer tökéletesen bevált, sikerült biztosítani az anonimitást és kizárni a részrehajlást.

A Kezünkben a Föld kategóriában az első díjat Máté Bence Szárnyaskrém libamájjal című képe nyerte, második helyezett Daróczi Csaba Csak egy maradhat, harmadik Szabó Tamás A sofőr című felvétele lett.
A madarak viselkedése kategóriában szintén Máté Bence vitte a prímet Bagolycsalád, illetve Dísztollak című fotóival; a megosztott második helyet Barkóczi Csaba Robaj és Szabó Aladár Kormorán vadászik című képe nyerte, az ugyancsak megosztott harmadik díjat pedig Kerekes M. István Tájkép seregélyekkel és Máté Bence Halszem című felvétele érdemelte ki.
Az emlősök viselkedése kategóriában Varga István nyert Kenguru nyulak című képével, a második helyezett Berta László lett Kötelékben című alkotásával. A harmadik díjat ebben a kategóriában nem adták ki.
Az állatok viselkedése kategóriában a megosztott első és a második helyet is Máté Bence nyerte Függő játszma, Jézus, illetve Benetton-hangyák című felvételeivel. A harmadik helyezett Kerekes M. István lett Illúziók körhintája című képével.

Az állatok szemtől szemben elnevezésű kategóriában ugyancsak Máté Bence Pelikánportré című képét találta legjobbnak a zsűri, Tóth Zoltán Kristálykoponya című képe második, Tóth Zsuzsanna Ébredés című alkotása pedig harmadik lett.

A Növények és gombák nevű kategóriában Kerekes M. István győzött Részlet című képével, a második Daróczi Csaba Fényvihar című képe, a harmadik Máté Bence Gombák című alkotása lett.
A Kompozíció, forma és kísérletezés elnevezésű kategóriában Jakab Sándor Almazöld insecta című fotójáé lett az elsőség, az ezüstérmet Gergely József Sárgahálón, a bronzérmet pedig Zsila Sándor Szintézis című képe érdemelte ki.

Tájak kategóriában sem az első, sem pedig a második díjat nem adták ki, ami Radisics Milán elmondása szerint "jelzésértékű" kívánt lenni. A harmadik helyezett Daróczi Csaba Szélplasztika című műve lett.

Az Élet a vízfelszín alatt kategóriában nem adtak ki díjakat.

Az éjszakai képeket tartalmazó Napnyugtától napkeltéig nevű kategóriában Máté Bence győzött Az utolsó csillag című felvételével, Gergely József Daruholdja második lett; a harmadik díjat nem adták ki.

Az idén elsőként bevezetett A természet energiái elnevezésű kategóriában Máté Bence Bozóttűz című felvételét ítélték a legszínvonalasabbnak, Vadász Sándor Tornádó 2 című képe második, Simán László Arányok című felvétele pedig harmadik lett.

Végül a tizenkettedik, ifjúsági kategóriában Kaszás Tamás Lendületben című képét választották az első helyre, míg Hornok Dávid Favágók gyöngyei című alkotása a második, Vadász Anna Éjjeli lámpása pedig a harmadik lett.

A különdíjak között humoros felvétel kategóriában Máté Bence Szárnyaskrém libamájjal című képe győzött. A Nimród vadászmagazin különdíját Varga István Kenguru nyulak című alkotása nyerte, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíját pedig Kovács András Rókaszorítóban című képe kapta. A Vadon természetvédelmi magazin különdíját Varga Istvánnak ítélték Viharos érzelmek című fotójáért, a TermészetBúvár magazin, valamint a Sakertour Team különdíja Gaál Pétert illette Indián portré című képéért, a Természet Világa magazin díját Vass Szabolcs kapta Ugrópók vacsorája című felvételéért, míg a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíjában Spisák Attila részesült Behálózott szív című alkotásáért. A Pannon-ökorégióban készült legszebb tájképnek Daróczi Csaba Szélplasztikáját választották.

Az Eifert János fotóművész vezette zsűri tagjai Dombovári Tibor fotóművész, Kármán Balázs fotóművész, Lóránt Attila fotográfus, író, Bánkuti András fotóművész, fotóriporter, Kalotás Zsolt fotóművész és Radisics Milán természetfotós-fotóriporter, a naturArt elnöke voltak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?