Magyar hírek új időpontban

Pozsony |

<p>Szeptember 2-tól új időpontban jelentkeznek az RTVS magyar hírei. Az eddigi 19.40-es időpont helyett 17.50-től tekinthetik meg az érdeklődők a hétperces hírblokkot. A változás okáról Lovász Attilát, a szlovák közszolgálati médiák (RTVS) nemzetiségi adásai és a Pátria rádió igazgatóját kérdeztük.<br />&nbsp;</p>

„A Pátria rádió háza táján is változások lesznek. Úgy rendeztük át a blokkműsorainkat, hogy azokat az értékmegőrző műsorokat, amelyeket a rádió közszolgálati jellegéből adódóan törvényes, de főleg erkölcsi kötelességünk legyártani, kissé átrendeztük, de megmaradnak. Gondolok itt az irodalmi, tudományos, drámai, igényes zenei műsorokra. Szombat délutánra pedig egy egészen új dolgot tervezünk. A hallgatói átlagnál valamivel fiatalabb réteget szeretnénk megszólítani, úgy is mondhatnám, hogy a fiatal felnőtteket igyekszünk a rádiókészülékek elé csábítani. Ez egy ízlésesen szórakoztató műsorfolyam lesz, kettőtől ötig. A másik komoly változás a Pátria rádióban, hogy a Krónika című hírműsor ezentúl nem 18 órakor fog végződni, hanem 17.50 -kor”.

Ez a változás összefügg a szlovák közszolgálati televízióban tervezett újításokkal. Az STV2-es csatornájának kora esti műsorsávja átalakul gyermek- és ifjúsági sávvá, ami azt jelenti, hogy a közszolgálati tévéhíradó „jeltolmácsos változatát” az STV2 nem fogja közvetíteni.

A magyar hírek tehát szeptember 2-tól 17.50-kor kezdődnek az STV2-n, azaz aki meghallgatja a Pátria rádióban a Krónikát, rögtön utána bekapcsolhatja a tévét, és megnézheti a „képes változatot.”

Nyilván több magyar nemzetiségű néző úgy tekint erre a változásra, hogy a magyar hírek kikerülnek a fő műsorsávból. Lovász Attila viszont nézettségi felmérésekre hivatkozva azt a meglepő adatot közölte velünk, hogy a magyar hírek nézettsége eddig elenyésző volt. A szlovákiai magyarok többsége ugyanis a kérdéses időpontban valamelyik magyar csatornát nézi, nem pedig a szlovák közszolgálati televízió híradóját, amely után közvetlenül következtek a magyar hírek. A magyarországi csatornákkal pedig nem tud és nem is szándékozik versenyre kelni a szlovák közszolgálati televízió magyar szerkesztőségének maroknyi csapata.

„Szerintünk 17.50-kor a magyarországi csatornákon nincs olyan ellenformátum, amely elszippanthatná tőlünk a hazai magyar nézőket. Ellenben a Magyar magazin, amelyet 16 órától sugárzunk, az eddig nézettség szerint általában négyszer-ötször annyi embert szólított meg, mint a magyar hírek. Ebből arra következtettünk, hogy 19.40-kor a mi konkurenseink a magyar csatornák fő műsoridős szappanoperái, illetve híradói” – véli Lovász Attila, aki egyrészt azért tartja szerencsésnek az új időpontot, mivel 17.50-kor a „dolgozó emberek” már általában otthon vannak, és egyik csatornán sem találnak híreket, másrészt pedig közvetlenül a magyar nyelvű hírösszefoglaló után megnézhetik az STV regionális híradóját, amelyben gyakran foglalkoznak a magyarlakta régiókban történtekkel.

„A Pátria rádió esetében vállaltuk, hogy versenyre kelünk az összes többi rádiócsatornával, és mi akarunk lenni a leghallgatottabb rádió a hazai magyarok körében. Egy hétperces tévés formátummal azonban nem kelhetünk versenyre az összes többi tévécsatorna kínálatával” – magyarázta Lovász Attila, aki reméli, hogy az új időpontban sokkal többen nézik majd meg a magyar hírösszefoglalót, mint eddig.

Adódik a kérdés, hogy a korábbi kezdés hogyan befolyásolja a műsor tartalmát, azaz belefér-e valamennyi fontos napi esemény. Lovász Attilától megtudtuk, hogy a kötelező szlovák feliratozás miatt eddig is délután öt óra környékén „zárt” a magyar hírösszefoglaló, és ez az jövőben sem változik. Azaz továbbra is ugyanolyan aktuális lesz a rövid hírműsor, mint eddig. És mivel az említett szlovák feliratozás a korszerűbb tévés technológiáknak köszönhetően az eddigieknél sokkal gyorsabban elkészülhet, a nézők tulajdonképpen ugyanazt kapják, mint eddig, csak az eddiginél versenyképesebb időpontban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?