Ma 80 éves Peter Greenaway

ddddd

Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját a formabontó brit filmrendező, Peter Greenaway, aki szerint  ,,a  laptopgeneráció már nem jár moziba. A mozi halott.” Ezt négy évvel ezelőtt jelentette ki.

Elmélete szerint minden kornak megvan a legfejlettebb audiovizuális élményt nyújtó médiuma, ami menthetetlenül felzabálja az előzőt. A szórakoztatóipari evolúciós láncban az operát az I. világháború környéken a mozi váltotta az élen, most pedig a YouTube ideje jött el.

Greenaway, a brit filmművészet nagy hatású rendezője, akinek képi világán erősen érződik, hogy festőnek készült. Már csaknem negyvenegy éves volt, amikor első játékfilmjét leforgatta. A rajzoló szerződése (1982) egy csapásra elismert rendezővé tette. A kritikusok úgy értelmezték, hogy a 17. században játszódó történetben a szeretet és halál kettősségét boncolgatta.

A Z és két nulla, valamint Az építész hasa című, formalista jellegű nagyjátékfilmjeiben a festői megjelenítéshez filozófiai tartalom párosult. A számokba fojtva és A szakács, a tolvaj, a felesége és a szeretője a házasságtöréssel és a gyilkossággal foglalkozik.

1991-ben forgatta Shakespeare Vihar című drámájából a Prospero könyveit a 87 éves SirJohn Gielguddal a címszerepben. Az idézetekkel és utalásokkal teli film filozófiai mélységekig hatol. 1993-ban mutatták be A maconi gyermeket, amely a rendező szerint a vallásos hatalom képzelőerejének filmje. Az 1996-os Párnakönyv egy japán manöken sajátságos szerelmi életét dolgozta fel. A részben Magyarországon forgatott Tulse Luper bőröndjei trilógia innovatív filmes eszközökkel mutatta be a 19. századot.

Peter Greenaway filmjei meghökkentő gondolatokat fogalmaznak meg, gyakran fekete humorba ágyazva, máskor szívszorító drámaisággal. Képi világukat a fénnyel való játék, a pazar jelmezek, a természet és az építészeti kompozíciók, a szex és a halál ellentéte jellemzi. Filmjeinek minden kockája festményként is megállná a helyét.

,

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?