Ma 60 éves Michael J. Fox

dd

Michael J. Fox négyszeres Golden Globe- és ötszörös Emmy-díjas kanadai-amerikai színész ma ünnepli 60. születésnapját. 

  A nevébe szúrt J betű a karakterszínész Michael J. Pollard előtti tisztelgés. Első szerepét 15 évesen kapta egy tévésorozatban, 18 évesen Hollywoodba ment szerencsét próbálni, de eleinte szinte nyomorgott, a kudarcok miatt depressziós lett. 
Végül rámosolygott a szerencse, 1982-ben bekerült a Családi kötelékek (Family Ties) című, hatalmas sikerű sorozatba. Az ultrakonzervatív yuppie tinédzser Alex szerepéért 1989-ig háromszor kapta meg az Emmy-díjat, egy ízben a Golden Globe-ot is. 1985-ben lett világhírű a Vissza a jövőbe című sci-fi vígjáték időutazó kamasza, Marty figurájával. A történetnek két folytatása is készült. Ezután több műfajban kipróbálhatta magát: szerepelt Az ifjú farkasember című családi vígjátékban, volt kezdő diplomás a Dupla vagy semmiben, majd Brian De Palma A háború áldozatai című vietnámi témájú drámájában alakított főszerepet.
    A Doc Hollywood forgatásán, 1991-ben érezte először, hogy kisujja időnként megremeg, fél évvel később Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. Betegségét titkolva dolgozott tovább, sikeres vígjátékok sorát forgatta (Szenzációs recepciós, A pénz boldogít, Szerelem a Fehér Házban, Támad a Mars).  1996-ban kezdték el vetíteni a Kerge város című tévésorozatot, amelynek nemcsak főszereplője, de producere is volt, és amelyért három Golden Globe-díjjal jutalmazták. Négy évad és 100 epizód után, 2000-ben betegsége miatt szállt ki a sorozatból. 1998-ban agyműtétet hajtottak rajta végre, amely enyhítette a Parkinson-kór egyes tüneteit. Ekkor beszélt először nyilvánosan betegségéről.
Az elmúlt három évtizedben vendégeskedett a Ments meg című sorozat néhány epizódjában, és elvállalta egy másik sorozat főszerepét, amelyben saját életével sok hasonlóságot mutató helyzetekbe kerül. A férjem védelmében című szériában ügyvédszerepet osztottak rá, A kijelölt túlélő címűben államügyészként nyomozott. 
 Ideje jó részét adománygyűjtéssel tölti a Parkinson-kór gyógymódját kutató alapítványa javára. 2010-ben az orvosi Nobel-díjakat is odaítélő svéd Karolinska Intézet tiszteletbeli doktorátusi címmel ismerte el tevékenységét. Szívesen zenél, több koncerten játszotta el a Johnny B. Goode című számot, amellyel a Vissza a jövőbe Martyjaként „feltalálta” a rock and rollt. Magyarul is kiadott, Szerencsés ember című önéletrajzában nyíltan beszélt betegségéről. A tavaly megjelent folytatásban jelentette be, hogy végleg visszavonul a színészettől.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?