Lisztérzékenység – szigorú diéta

Nyolc hónapos kisfiamnak két hete tartó állandó hasmenése van. A súlya sem gyarapszik. A doktor úr diétát írt elő, és azt mondta, elküldi kivizsgálásra, mert valószínűleg lisztérzékeny. Szeretnék többet megtudni erről.

Nyolc hónapos kisfiamnak két hete tartó állandó hasmenése van. A súlya sem gyarapszik. A doktor úr diétát írt elő, és azt mondta, elküldi kivizsgálásra, mert valószínűleg lisztérzékeny. Szeretnék többet megtudni erről.

A lisztérzékenységet vagy cöliakiát a gliadin, a búza-, árpa-, rozs- és zabliszt fehérjéjének, a glutennek egyik részecskéje váltja ki. A gliadin az arra érzékeny egyénben károsítja a vékonybelek nyálkahártyáját, így csökken a felszívó felület, és a tápanyagnak csupán egy része kerül feldolgozásra, a maradék egy ideig pang a bélben, majd hasmenés formájában kiürül. A betegség a második félév folyamán fokozatosan alakul ki, amikor a megszokott anyatej mellett egyre több gabonatartalmú kiegészítő élelem gazdagítja a csecsemő étrendjét. Az addig pompásan fejlődő, jókedvű kisgyermek állandóan síróvá változik, szélgörcsök, hasfájás, gyakori és kellemetlen szagú zsíros széklet és hasmenés gyötri folyton. A gyermek súlygyarapodása elmarad, arcocskája sápadtá válik. A betegség előrehaladott állapotában a végtagok vékonyak, a gázzal és folyadékkal telt kitágult belek következtében előredomborodó ún. pókhas keletkezik. A csökkent vasfelszívódás vérszegénységet okoz. A legsúlyosabb a zsírfelszívódási zavar, ami a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, K-, E-) hiányához vezet.

A fent említett tünetek alapján lisztérzékenységre kell gondolni. Döntő diagnosztikai jelentősége azonban csak a vékonybélbiopsziának van, amely során kimutathatók a jellegzetes szövettani elváltozások (a bél hámjának lelapulása, bélbolyhok pusztulása).

A kezelés során alapvető követelmény a gliadinmentes diéta betartása: a búza-, árpa-, rozs- és zabliszt, valamint az ezekből készült ételek (pl. kenyér, keksz, sütemények, kétszersült, panírozott húsok, készételek, virsli, némely felvágott) teljes kizárása. Megengedettek a tejes termékek, a kukoricakenyér, a tojás, a zsír, az olaj, a halfélék, a húsok, a burgonya, a rizs, a gyümölcsök, a zöldségek. Nagyobb élelmiszerüzletekben és bioboltokban már készen kaphatók némely gluténmentes termékek, pl. kukoricából, burgonyából készült tészták, gluténmentes zsemlyemorzsa, süteménypor. Az esetek többségében ez a diéta egész életre szól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?