Lírai táncjáték írógépzenére

<p>A Szlovák Nemzeti Színház Balett-társulata idei évadját hazai és külföldi, köztük magyar sztárokat felvonultató gálával indítja, a Balettgála 2010 elnevezésű műsorral, amelyet a pozsonyi teátrummal együtt az AGAS ügynökség, valamint a magyar Világsztárok Produkciós Iroda közösen szervez.</p>

A szeptember 23-án, csütörtökön 19 órakor a Szlovák Nemzeti Színház új épületében kezdődő nagyszabású táncesten Pazár Krisztina és Bajári Levente a Way of Words című táncművel lépnek közönség elé. Bajári Levente, aki a Magyar Állami Operaház első magántáncosa, nemcsak táncol a duettben, hanem a Way of Words koreográfusa is. A Balettgálát beharangozó pozsonyi sajtótájékoztatón vendégszereplésükről kérdeztük a táncművészt.

Idén visszatér Pozsonyba, ezek szerint, kellemes élményeket szerzett itt legutóbb.

Igen, két éve, amikor első alkalommal jártam a Szlovák Nemzeti Színházban, lenyűgözött az épület, s most önmagában már az felemelő érzés volt, hogy újra beléphettem ebbe a térbe. Gyönyörű ez a színház! Két éve ugyanis, amikor megszületett a balettgála-koprodukció a Szlovák Nemzeti Színházzal, felléptünk a műsorban. Partneremmel, Pazár Krisztinával a Point című táncművel vendégszerepeltünk, amelynek szintén koreográfusa vagyok. Kellemes érzések maradtak bennem az akkori előadásról, azért is, mivel a Point az első igazán sikeres darabom volt, és nagy elismeréssel fogadta a pozsonyi közönség, merem állítani, hogy nagyobb sikerünk volt, mint otthon, Budapesten.

S most, szeptember 23-án ugyanezeken a deszkákon a Way of Words című, következő koreográfiáját táncolják majd. Ami azt jelenti, hogy nemcsak a tánc van a szakmai életében, a koreografálásban is továbblépett.

Igen, az egész onnan indult részemről, hogy működik nálunk egy műhelymunka a színházban, s ez lehetőséget biztosít fiatal táncművészeknek arra, hogy aki ambíciót érez a koreografálás terén, kibontakozhasson ilyen irányba is. Itt kezdtem a szárnybontogatást, és innen, ebből nőttem ki odáig, hogy a Point, majd a Way of Words koreográfiáimmal rengeteget utaztunk, s olyan sikereket értünk el számos jelentős helyen, amire magam se mertem számítani. Bemutatkozhattunk Montrealban, a Le Gala des Étoiles-n, ahova rendszeresen visszahívnak bennünket. Az ottani jelenlét óriási lehetőség a táncművészek számára.

S mit kapunk szeptember 23-án az újabb koreográfiával?

A Way of Words táncművet az Atonement, a Vágy és vezeklés című angol–francia filmdráma ihlette. Voltaképpen a film zenéje fogott meg. Dario Marianelli zeneszerző végtelenül izgalmas muzsikája nagyon mély nyomot hagyott bennem, ebből született meg a Way of Words. A film egy írónő életéről szól, s bár a balettszínpadról nem egy az egyben azt láthatja a közönség, amit a vászonról, csak éppen táncban elbeszélve, valamilyen szinten mégis sikerült belecsempészni a darabba az alapot, főleg a zenéből kifolyólag, mivelhogy a duettben egy „írógépzene” szólal meg zongorára ötvözve. Ami pedig a stílust illeti, alkotóként a modernebb vonalat képviselem, de klasszikus alapokon, azaz egy picit modernebb köntösben tálalom a lépéseket. Mindkét darabom hasonló stílusban épült fel, mégis teljesen különböznek egymástól. A Way of Words egy picit líraibb mű, mint a Point. Kellemes, nyugodt hangulatot áraszt. Ezt is Pazár Krisztinával, a Magyar Nemzeti Balett fiatal szólistájával táncoljuk, aki visszatérő partnerem, s egyben múzsám, alkotótársam. Együtt érkezünk majd, és remélem, hogy a pozsonyi nézők szívesen fogadják ezt a darabomat is.

Ismer valakit a pozsonyi társulatból?

Mário Radačovskýt ismerem, mivel az ő balettigazgatói meghívására vendégszerepeltünk a szlovák Nemzetiben két éve. De vele több gálán is találkoztam már szerte a világban.

A várost mennyire sikerült megismernie?

Még nem volt lehetőségem városnézésre. Sajnálom, hogy nem tudtam még körülnézni, de mindig túl rövid időre érkezünk. A sztrapacskát viszont imádom, az az egyik kedvenc ételem, és azt nem hagyom ki, ha jövök.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?