Lévai úrhölgyek receptkönyve

Léva |

<p>Két világháború közötti lévai úrhölgyek receptjeiből jelentetett meg szakácskönyvet a városi hivatal, a Nyitra Megyei Levéltárral együttműködve.</p>

Tisztes polgárasszonyok után kutatnak néhány hónapja a levéltárban, lévai háziasszonyok élettörténetével foglalkoztak a szakemberek. Szakácskönyvet ad ki az önkormányzat egy 1935-ben magyarul megjelent kiadvány alapján.

Az érdeklődők egészen különleges, ritkán emlegetett szeletét ismerhetik meg a város történetének, a gasztronómián keresztül, a polgári konyhákba bekukkantva alkothatnak képet a hetven esztendővel ezelőtti hétköznapokról. Marta Švolíková, a Nyitrai Állami Levéltár lévai fióklevéltárának munkatársa elmondta, a járási székhely 2010-ben megjelent első átfogó monográfiájának összeállításakor bukkantak rá a 4-ik Lévai Szakácskönyv egy példányára. A füzet 164 magyar háziasszony legjobb receptje alcímmel jelent meg, összegyűjtötte és jótékony célra kiadta Rudnyánszky Olga, ára 8 Kč volt. Az akkor hatvanéves szerkesztő ismert személyiség volt, Bars vármegye volt alispánjának a lánya. Az előszóban hangsúlyozza, hogy „e hasznos kis könyv nemcsak nekünk hivatott örömet okozni, de sok szegény diáknak is, sok szegénynek is: egy-egy ínyenc falatot betevő falatra vált fel”. A kiadvány helytörténeti szempontból is nagyon érdekes, hiszen minden egyes recept alatt ott van a közreadó háziasszony neve is. Zuzana Obická, a városi hivatal régiófejlesztésért és idegenforgalomért felelős munkatársa elmondta, az önkormányzat hatezer eurót különített el a könyv kiadására. Ötvenöt receptet választottak ki, ezek szerepelnek majd a 120 oldalas, négynyelvű, retro kivitelben megjelenő kiadványban.

A levéltárosok arra vállalkoztak, hogy kinyomozzák, a nevek mögött milyen sorsok rejtőznek. A közéletben általában tevékenyen részt vevő asszonyok a 19. század utolsó harmadában születtek, a legfiatalabb hölgy, akinek receptje szerepel a könyvben, 1915-ben látta meg a napvilágot, az ő rövid életrajzuk is olvasható majd a kötetben. A levéltár fényképanyagából származó fotókkal is gazdagították az anyagot. A szakácskönyv hideg, meleg előételek, tészták, torták és sütemények, valamint aprósütemények receptjét tartalmazza. A függelék két érdekességgel is szolgál, a „Vén turista” „papirosba sülteket” ajánl, főként turistáknak és cserkészeknek. Az utolsó recept pedig a Kirándulók öröme nevet viseli, ez tulajdonképpen kenyértésztában sütött kolbász, mely „otthon is jó, de kirándulásokon, vagy hosszabb úton megbecsülhetetlen”. A könyvben egymás után sorakoznak a „szépen” és komótosan, nagy körültekintéssel készült „lévai” ételek receptjei. Vannak libamájpástátomok, extra finom olasz sajtos galuska, vegetariánus kaviár padlizsánból, boszorkánypogácsa, olyan édességek, mint a széllel bélelt és a krep, az edlachi csoda és a comme il faut pudding.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?