Lényeg, fontosság, jelentőség – szlovákiai magyar képzőművészek kiállítása Budapesten

MAMSZE
Budapest |

32 alkotó munkáit állították ki MERITUM címmel a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesület (MAMSzE) jóvoltából a budapesti Corvin Művelődési Ház termeiben.

A MAMSzE idei első csoportos tárlatának a magyar kultúra napja adott aktualitást. „Ahogy a kiállítás címének jelentése is magában hordozza a MERITUM valaminek a lényege, fontossága, jelentősége – egyrészt kultúránk ápolásának jelentőségéről beszélünk, másrészt a mostani kiállítás az egyesület szalon-jellegű kiállítása is, a látogatók 32 alkotó válogatott munkáját tekinthetik meg, ami személyes/ önálló egyéni művészetük egy-egy lényegi pontja“ – mondta az eseményen Balla Rita design- és művészeti menedzser.

Szepes Hédi művészettörténész úgy fogalmazott, „a szlovákiai magyar képzőművészek jelentős hányada magyar identitásának megtartását tartja fontosnak művészetében, s ezért egy sajátos képzőművészetet teremtett, vagy őrzött meg”. Hozzáfűzte: „Ahogy látják, a tárlaton jól megférnek egymás mellett az expresszív gesztusok sokaságából formált szenvedélyes képek (Tomovics Marianna, Godány Sándor), a csendesebb, lírai festői elmélyülések (Csémy Éva, Szabó Krisztián, Schniererová Miriama, Szunyog Júlia), a portrék (Kovács Garp Péter, Kopócs Tibor), a grafikák (Méry Beáta, Kovács Csonga Anikó), az építészeti tervek (Csémy Krisztián-Löw Attila, Szabó Krisztián), az illusztrációk (Takács János), az ékszerek (Pukkai Judit), és a képzőművészet és iparművészet határesetei közé sorolható üvegfestmények (Simon Anikó).

A megjelent közönséget üdvözölte még Szabó Csilla a Corvin Művelődési Ház igazgatónője, valamint Kovács Péter XVI. kerületi polgármester – Méry Rebeka népdalénekes pedig két zenedarabot adott elő.

A kiállítás március 3-áig tekinthető meg.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?