Kortárs táncestek a Tháliában

Kassa |

<p>A Thália Színház kortárs táncestekkel szeretné bővíteni és színesíteni a kassai kulturális kínálatot. Ez az első próbálkozás e téren, mozgásművészeti előadások eddig nagyon ritkán voltak láthatók a városban.</p>

A sorozat házigazdája Kántor Kata, a színház koreográfusa, aki nyitó előadásként, illetve a X. Thália Fesztivál keretében Origo című saját koreográfiáját mutatta meg a kassai közönségnek, amelyet a budapesti Jelenlét Színház művészeivel hozott létre. Szintén a fesztivál műsorában szerepel a következő vendégelőadás, a budapesti Szkéné Színház és a Forte Társulat produkciója, A nagy füzet. Agota Kristof nagy sikerű regényéből készült már mozifilm is, Horváth Csaba rendező-koreográfust azonban nem ez ihlette meg, hanem Erick Aufderheyde színpadi változata. Ez az előadás kerül színre Kassán december 8-án.

„Valahol Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti ikreit a nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Életben maradnak, szívük megkeményedik, testük megedződik” – áll a műsorfüzetben.

Az előadást hatan játsszák, a hetedik Ökrös Csaba népzenész és zeneszerző, aki hegedűn működik közre, és aki a színészekkel egyenrangú szereplőként hol közöttük sétálva, hol félrehúzódva játszik. Nem tisztán táncprodukcióról van szó, sokkal inkább olyan „szöveges” színházról, amelyben a mozgás a szavakkal azonos szerepet tölt be. „Horváth Csaba megtartja a regény narratív jellegét, szenvtelen közlésmódját, s elkerüli a regényadaptációk esetében különösen gyakran fenyegető realista-naturalista ábrázolás, illetve illusztráció csapdáit. Ennek legfőbb titka: a valóságos szinttől kétszeresen is elemeli a történéseket. Egyrészt az ikrek egymástól elszakíthatatlanul végig a színen vannak, folyamatos létezésük az epizódokat egymásba folyatja, egymás szavát kiegészítve úgy beszélnek, mintha naplójuk épp abban a pillanatban íródna, ezáltal az események s azok írott-mondott reflexiója egyszerre születik meg. Másrészt a történések nem helyszínjelölő tárgyi és látványvilágban zajlanak, hanem olyan közegben, amelyet a falusi lét természetes anyagai alkotnak. Töméntelen mennyiségű hálóskrumpli-csomag, jól megtermett sütőtökök keretezik, illetve borítják a játékteret. Ezek áthelyezésével folyamatosan alakulnak ki és át a helyszínek” – írja az előadásról Nánay István színikritikus.

Mivel maga a történet feltehetően nem ismeretlen az irodalom és a filmművészet iránt érdeklődő közönség számára, a darab során a nézőknek van mibe kapaszkodniuk, azaz Kántor Kata amolyan „beavató estnek” szánja ezt a produkciót azok számára, akik még nem találkoztak fizikalitáson, mozgáson alapuló színházi előadással. A továbbiakban ugyanis némileg elvontabb koreográfiák is színre kerülnek Kassán.

A sorozat házigazdájától megtudtuk, hogy az első időszakban főleg a magyarországi táncszcénából hívnak meg vendégszereplésre társulatokat, sikeres produkciókat, de a későbbiekben hazai magyar, valamint szlovák előadásokat, más nemzetek előadásait is szeretnék megmutatni a kassai közönségnek. A néptánc sem marad ki a kínálatból: a nagyidai Ilosvay Néptáncegyüttes december 6-án a Thália Táncestek keretében mutatja be Megszületett... című új műsorát, lemezbemutató koncerttel egybekötve.

Január 28-án a Kovács Gerzson Péter vezette budapesti TranzDanz Társulat vendégeskedik a Thália Színházban a DiverZity című előadással. Ebben a műhelyben a magyar táncművészet színe-java megfordult az elmúlt negyed század során. A társulatvezető neves művészek szerepeltetése mellett ígéretes fiatal tehetségek egész sorát emelte és emeli be munkáiba. Gyakran különböző háttérrel és tapasztalattal rendelkező táncosok kerülnek egy produkcióba, ebben az esetben sincs ez másképp (a diversity szó jelentése: különbözőség, sokféleség).

A Thália Táncestek további meghívottjai között ott van a Bozsik Yvette Társulat, Nagy József Jel Színháza, Gergye Krisztián, Réti Anna, Pataky Klári, Fehér Ferenc és Keck Mária. Ezek a nemzetközi viszonylatban is jól csengő nevek mindenképp a minőség garanciái, ezért látatlanban is csak ajánlni tudjuk a sorozatot. Minden bizonnyal egy hiánypótló kezdeményezésnek lehetünk tanúi Kassán az elkövetkező időszakban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?